ΤΟΠΙΚΑ

Είδος πολυτελείας η φέτα

είδος-πολυτελείας-η-φέτα-879548

Είδος πολυτελείας έχει φτάσει να είναι η φέτα για το οικογενειακό τραπέζι. Η τιμή της από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έχει κάνει «κατοστάρι», με αποτέλεσμα να πωλείται έως και 12 ευρώ το κιλό, τιμή που προκαλεί βέρτιγκο στους καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η εκτόξευση της τιμής δεν είναι απόρροια της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, όπως το γάλα, καθώς οι ποσότητες, που ακόμη διατίθενται στα ράφια, είναι από την περυσινή παραγωγή. Κάνουν λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και προβλέπουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα σημειωθούν και νέες αυξήσεις, με τη φέτα να φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ το κιλό, λόγω της μείωσης της παραγωγής του γάλακτος και του κινδύνου ελλείψεων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Μάλιστα οι τιμές είναι ακόμα ακριβότερες στα συσκευασμένα τυριά, που θα προτιμήσουν πολλοί καταναλωτές για να γλιτώσουν χρόνο στα ψώνια τους ή επειδή αγοράζουν από μικρότερα σούπερ μάρκετ, όπου δεν υπάρχουν πάγκοι, αλλά μόνο ψυγεία.

Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε τον κίνδυνο για ελλείψεις γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων τον χειμώνα λόγω της μειωμένης παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα το προϊόν να γίνεται δυσεύρετο και να ανεβαίνει η τιμή του.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και 15 ευρώ το κιλό.

Αναφορικά όμως με τις τωρινές τιμές η κ. Διβάνη είναι κατηγορηματική: «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους μεσάζοντες και στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Η παραγωγή της φετινής φέτας μόλις ξεκίνησε. Οι ανατιμήσεις στο συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν γίνονται στον βωμό του κέρδους», πρόσθεσε η ίδια.

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πως οι τιμές θα αυξηθούν και άλλο λόγω ενεργειακού κόστους, που ανεβάζει το αντίστοιχο παραγωγής και τα μεταφορικά. Η χύμα φέτα θα φτάσει τα 15 ευρώ και η συσκευασμένη θα πλησιάσει τα 20 ευρώ.

Μειώθηκαν ζήτηση και κατανάλωση

Η αύξηση στην τιμή κάνει πλέον τους καταναλωτές να αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες, συγκριτικά με παλαιότερα. Η μείωση της ζήτησης πλέον είτε στα σούπερ μάρκετ, είτε στις επιχειρήσεις πώλησης αποκλειστικά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Οι επαγγελματίες του είδους προσδιορίζουν τη μείωση στο 30%. «Ο τομέας της κτηνοτροφίας πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, γεγονός που κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και τη διατήρηση του κοπαδιού τους, αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά. Η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. Αυτά είναι ζητήματα, που πρέπει η Πολιτεία να τα δει με προσοχή και να ενισχύσει τον κλάδο, φρενάροντας παράλληλα τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα», κατέληξε η κ. Διβάνη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου