ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδι πίσω στον χρόνο για τους Καναλιώτες

ταξίδι-πίσω-στον-χρόνο-για-τους-καναλι-879490

Ταξίδι πίσω στον χρόνο και ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας αποτέλεσε ο περίπατος στα Κανάλια, στον οποίο συμμετείχαν την περασμένη Τετάρτη μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου Καναλίων. Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου οδήγησε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα μονοπάτια της νεότερης ιστορίας, περιγράφοντας τη γερμανική κατοχή και τις θηριωδίες, που βίωσαν κάτοικοι της περιοχής, ενώ κάτοικοι μοιράστηκαν με τους μαθητές προσωπικές τους εμπειρίες.

Ο ιστορικός περίπατος μνήμης ξεκίνησε από το Ηρώο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, πέρασε μέσα από τα καλντερίμια του χωριού και έφθασε στο πιο ψηλό του σημείο. Στη διαδρομή μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικές αφηγήσεις κατοίκων, να συζητήσουν για τις θηριωδίες των Γερμανιών, που έκαψαν σπίτια και σκότωσαν ανθρώπους, κατά την εισβολή τους με αμφίβια οχήματα από την περιοχή της λίμνης Κάρλας – Βοιβηίδος.

Απόγονοι των κατοίκων περιέγραψαν στους μαθητές όλα όσα έζησαν οι πρόγονοί τους από τους Γερμανούς, οι οποίοι πυρπόλησαν, ανατίναξαν δολοφόνησαν. Ακουσαν με ενδιαφέρον τεχνάσμα που επινόησαν κάτοικοι για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από το καταστροφικό πέρασμα των Γερμανών. Χαρακτηριστική η ιστορία της Συνοδής Αλεξάνδρου, η οποία έβαλε στο καζάνι στον πάνω όροφο του σπιτιού της ένα μαξιλάρι, του έβαλε φωτιά προκειμένου να καπνίζει και άνοιξε τα παράθυρα για να βγαίνει ο καπνός. Το σπίτι σώθηκε αφού οι Γερμανοί δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την περίπτωσή του, παρ’ όλο που πέρασαν πολλές φορές από μπροστά του. Δυστυχώς, το ίδιο δεν έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Πάνω από 300 σπίτια, όπως ενημερώθηκαν οι μαθητές, κάηκαν ολοσχερώς και κάτοικοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.

Οι μαθητές απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες αφήνοντας από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις πόρτες τους μαζί με την ελληνική σημαία. Συγκινητική ήταν η στιγμή που άρχισαν να ερμηνεύουν τραγούδια της αντίστασης.

«Οι μνήμες αυτές, όσο και αν αμαυρώνουν την ιστορία μας, όσο και αν πονούν, πρέπει να μείνουν ζωντανές με συναισθήματα όχι μίσους, αλλά αποφυγής στο μέλλον παρόμοιων πράξεων, που μόνο στην οπισθοδρόμηση οδηγούν. Εχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά να θυμόμαστε, να δοξάζουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους αναγάγουμε σε πρότυπα ανδρείας, να τους ατενίζουμε με τον πρέποντα θαυμασμό και αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια της Αγγελικής Θάνου, στην οποία χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», αναφέρει η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Καναλίων, Σοφία Μπαλτατζή.

Εκτός από την κ. Θάνου, στη διοργάνωση και συντονισμό του ιστορικού περιπάτου συμμετείχαν οι Αρετή Κατσαγεωργίου και Μαρία Κατσαγεωργίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου