ΤΟΠΙΚΑ

Φυλάκιση 2,5 ετών σε εργολάβο για εργατικό δυστύχημα σε οικοδομή

φυλάκιση-25-ετών-σε-εργολάβο-για-εργατι-879033

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με αναστολή και δικαίωμα έφεσης καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έναν 70χρονο εργολάβο. O εργολάβος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως και παράβαση των διατάξεων περί προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας σε εργοτάξιο, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 92/57/ΕΟΚ.

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στη Νέα Ιωνία στις 2 Οκτωβρίου 2019. Ο κατηγορούμενος ως εργολάβος – διαχειριστής Μονοπρόσωπης ΕΠΕ, απασχολούσε ως εργάτη οικοδόμο, έναν 41χρονο σε οικοδομή στην οδό Μυτιλήνης στη Ν. Ιωνία. Ο άτυχος οικοδόμος έχασε την ισορροπία του, έπεσε από το δώμα του δευτέρου ορόφου στο κενό στην είσοδο της οικοδομής, υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και εσωτερική αιμορραγία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας. Υποστήριξε ότι ο εκλιπών, πιθανότατα από υπερβάλλοντα ζήλο, βιάστηκε και σήκωσε το βάρος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να βρεθεί στο κενό.

Στη δίκη στην οποία παραβρέθηκε και η σύζυγος του θύματος κατέθεσε ως μάρτυρας συνάδελφος του θύματος, που εργαζόταν μαζί του εκείνη την ημέρα. Ο μάρτυρας επισήμανε ότι το θύμα και ο ίδιος δεν φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας, όπως τους είχε υποδείξει ο εργολάβος, διότι βρίσκονταν στο τέλος της εργασίας τους.

Υπογράμμισε ακόμη ο άτυχος συνάδελφός του προσπάθησε να σηκώσει ένα ασφαλτόπανο, που θα σήκωνε γερανός, και πως λόγω του υπερβολικού βάρους, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου