ΤΟΠΙΚΑ

Διαδρομές στο Μεγάλο Μονοπάτι

διαδρομές-στο-μεγάλο-μονοπάτι-878296

Ξεκινά το πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς του Πηλίου, μετά τα εγκαίνια του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου.

Πρόκειται για μονοπάτι, το οποίο εγκαινίασε τον προηγούμενο μήνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός» Ιγνάτιος, στην πλατεία της Μακρινίτσας Πηλίου.

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Στοχεύει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην απόκτηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης, στην ανάδειξη της αξίας του βουνού, στην προστασία των μνημείων και της επίδρασης της βιοποικιλότητάς του στη ζωή των ανθρώπων, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων του Πηλίου, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινά από το Καμάρι του Κεραμιδίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιο του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη του Πηλίου και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Με πρόταση και πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτός» Ιγνατίου και την αποδοχή του χορηγού Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, η όλη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Στο Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου πεζοπόροι από ολόκληρο τον κόσμο από την προσεχή άνοιξη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του Πηλίου και να εξερευνήσουν τα μυστικά των Κενταύρων, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να μυηθούν σε κομμάτια της ιστορίας, που έχουν μείνει στην αφάνεια μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών

Πρόγραμμα για τη γνωριμία και υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής κατήρτισε ήδη η νεοσύστατη Επιτροπή Λειτουργίας του, υπό τον εμπνευστή του Νίκο Μαγγίτση, που περιλαμβάνει συναντήσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία διέρχεται το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, αλλά και περιπατητικές διαδρομές, με έμφαση στο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τα φυσικά, θρησκευτικά και άλλα μνημεία.

Μεθαύριο Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την καθοδήγηση του Νίκου Μαγγίτση, ξεκινούν μικρές πεζοπορικές πορείες τμημάτων του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου.

Η πρώτη συγκέντρωση είναι στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, στον χώρο στάθμευσης πριν από τον Αγιο Ονούφριο.

Η πρώτη διαδρομή, που θα γνωρίσουν όσοι συμμετάσχουν, είναι Αγιος Ονούφριος, Σταγιάτες, Πορταριά, Μακρινίτσα και τέρμα πάλι στον Αγιο Ονούφριο. Πρόκειται για διαδρομή με βαθμό δυσκολίας δύο στα πέντε και δωρεάν συμμετοχή (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977456445, Νίκος Μαγγίτσης).

Με την πρώτη γνωριμία με το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, η Επιτροπή Λειτουργίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε μέσω της ενημέρωσης και της περιήγησης να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πιο κοντινής στην πόλη διαδρομής.

Την επόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου έχει επιλεγεί η διαδρομή Χάνια, Γολγοθάς και επιστροφή, με διάρκεια δυόμιση ωρών και βαθμό δυσκολία δύο στα πέντε, για την οποία θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου