ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά – θύματα βίας μέσα στις οικογένειές τους

παιδιά-θύματα-βίας-μέσα-στις-οικογέν-878263

Παιδιά 25 οικογενειών απομακρύνθηκαν την τελευταία τετραετία από το περιβάλλον των γονιών τους και είτε ζουν μαζί με άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, είτε φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας, που έχουν αναλάβει την επιμέλεια και την κοινωνική τους αποκατάσταση μέσω του θεσμού της αναδοχής. Πρόκειται για παιδιά θύματα ψυχικής και σωματικής κακοποίησης από τις οικογένειές τους, που με εντολή της Εισαγγελίας Βόλου οδηγήθηκαν σε ασφαλή περιβάλλοντα για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που βίωναν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, εισαγγελέα Ανηλίκων, Μαρία – Σοφία Βαΐτση, σε ημερίδα με θέμα «Κακοποίηση – Παραμέληση ανηλίκων», που διοργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών και με φόντο τη θύελλα, που έχει ξεσπάσει στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα στο «Αχίλλειον» χτύπησε «καμπανάκι» κοινωνικής συνείδησης στο ζήτημα της παραμέλησης των παιδιών, που όπως τονίστηκε τείνει να γίνει «μάστιγα» της σύγχρονης κοινωνίας. Τονίστηκε μάλιστα η ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης του νομικού οπλοστασίου, παράλληλα με την ανάπτυξη περισσότερων κοινωνικών δομών και την κοινωνική αφύπνιση των πολιτών.

Αχ. Μπέος: «Φρικτή αλήθεια,

που δεν επιτρέπει την αδιαφορία»

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιστατικά που απασχολούν την επικαιρότητα, με πιο πρόσφατο αυτό, που αφορά στις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». «Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα όσα αδιανόητα και ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Σίγουρα αποτελούν ευθεία και άμεση απειλή για την ίδια την κοινωνία μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Πρόκειται για μία φρικτή, όσο και τραγική αλήθεια, που δεν επιτρέπει σε κανέναν και καμία να αδιαφορούν. Προσωπικά για εμένα, ως πατέρας πέντε παιδιών, που τα λατρεύω, τα αρνητικά συναισθήματα είναι ιδιαίτερα έντονα, όπως και η ανάγκη αντίδρασης σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Μπέος διαβεβαιώνοντας ότι οι κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου παραμένουν ευαίσθητες και έτοιμες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και στην ουσιαστική βοήθεια θυμάτων κακοποίησης.

170 κοινωνικές έρευνες από

την Εισαγγελία Βόλου την τελευταία τετραετία

Στην έκταση του κοινωνικού φαινομένου, που τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής, αναφέρθηκε η κ. Βαΐτση.

Οπως σημείωσε, την τελευταία τετραετία από την Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου παραγγέλθηκε προς τις κοινωνικές υπηρεσίες η διενέργεια συνολικά 170 κοινωνικών ερευνών για τις συνθήκες διαβίωσης ισάριθμων οικογενειών με ανήλικα παιδιά και σχηματίσθηκαν ισάριθμοι κοινωνικοί φάκελοι.

Εξ αυτών:

– Σε 145 οικογένειες διαπιστώθηκε παραμέληση των ανηλίκων τέκνων τους σε ήπιο ή και μέτριο βαθμό, η οποία και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις κοινωνικές υπηρεσίες με συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και γονέων για ικανό χρονικό διάστημα, ενίοτε και με ψυχολογική υποστήριξη αυτών από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

– Σε 25 οικογένειες διαπιστώθηκε σοβαρή παραμέληση των ανηλίκων τέκνων τους, εγγίζουσα ή και υπερβαίνουσα τα όρια της ψυχικής και σωματικής κακοποίησης, η οποία και αντιμετωπίστηκε με την άμεση προσωρινή αφαίρεση με διάταξη του εισαγγελέα Ανηλίκων και τη μετέπειτα οριστική αφαίρεση με δικαστική απόφαση, της επιμέλειας, ακόμη και της γονικής μέριμνας των ανηλίκων από τους γονείς τους.

Εξ αυτών, τα παιδιά 11 οικογενειών ανατέθηκαν στην επιμέλεια και φροντίδα άλλων συγγενικών τους προσώπων (παππούς, γιαγιά, θείοι, ακόμη και στενοί οικογενειακοί φίλοι ή και πνευματικοί γονείς) και τα παιδιά 14 οικογενειών σήμερα φιλοξενούνται και διαμένουν σε φορείς προστασίας παιδιών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους και την κοινωνική τους αποκατάσταση μέσω του θεσμού της αναδοχής, καθώς κανένα φυσικό πρόσωπο του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος δεν κρίθηκε κατάλληλο να αναλάβει την επιμέλεια και τη φροντίδα τους.

Να σημειωθεί, ότι μόλις τέσσερις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Ανηλίκων δηλώνοντας πρόσκαιρη αδυναμία να φροντίσουν τα ανήλικα τέκνα τους και επιζητώντας τη στήριξη των παιδιών τους, τα οποία φιλοξενήθηκαν για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών μέχρι να ορθοποδήσουν οι γονείς και με τη συνδρομή των κοινωνικών υπηρεσιών να βάλουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους σε μία στοιχειώδη τάξη. Εκ των τεσσάρων αυτών οικογενειών, οι δύο παρουσίασαν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και ανέλαβαν και πάλι τη φροντίδα των παιδιών τους, τα οποία συνεχίζουν να διαβιούν με τη στήριξη και την εποπτεία των κοινωνικών λειτουργών σε εκτέλεση σχετικής μας παραγγελίας, ενώ τα παιδιά των άλλων δύο οικογενειών εξακολουθούν να φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

«Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες»

Η κοινωνική λειτουργός του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου Ευαγγελία Ηλιοπούλου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κοινωνικών ερευνών που διενήργησε η υπηρεσία κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, πρόκειται για περιστατικά που καταγγέλθηκαν είτε επωνύμως, είτε ανωνύμως και διενεργήθηκε κοινωνική έρευνα στο περιβάλλον των παιδιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν τα καταγγελλόμενα.

Η κ. Ηλιοπούλου μίλησε για αρνητικά εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των κοινωνικών υπηρεσιών. Από τις 34 εισαγγελικές εντολές που δέχθηκε το 2019 προκειμένου να κάνει ισάριθμες κοινωνικές έρευνες, ο αριθμός των εντολών αυξήθηκε κατά 50% το 2022 και έφθασαν σχεδόν στις 70, με τον αριθμό των παιδιών να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μάλιστα από το σύνολο των 310 παιδιών για τα οποία έγινε κοινωνική έρευνα, τα 13 απομακρύνθηκαν οριστικά από το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο όπως παρατήρησε η ίδια δεν είναι χαμηλού κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου. «Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά.

«Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά»

Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανού Ζερβού, υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και αρχιερατικού επιτρόπου Ανατολικού Πηλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να έχει η πίστη στην ανάδειξη της ευαλωτότητας ή της ανθεκτικότητας στην κακοποίηση. «Εχει χρησιμοποιηθεί εσφαλμένως ένα μεγάλο ποσοστό αγιογραφικών χωρίων, όπως για παράδειγμα, το «αν αγαπάς το παιδί σου πρέπει να το δέρνεις» είπε και αναφέρθηκε σε πολλές λαϊκής ρήσεις που προέρχονται από αγιογραφικά χωρία και χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένα προάγοντας την κακοποίηση ή την ανοχή σε αυτή.

Ο π. Σεβαστιανός Ζερβός μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στην «Κιβωτό του Κόσμου» σημείωσε: «Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση. Από τη στιγμή όμως που γενικότερα σε ιδρύματα προκύπτουν κακοποιητικές συμπεριφορές, πιθανότατα κάτω από τον καπνό να υπάρχει φωτιά. Τι έκταση έχει αυτή η φωτιά, απομένει να αποδεχθεί», σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου