ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλητής σε εκδήλωση για την κρίση ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

ομιλητής-σε-εκδήλωση-για-την-κρίση-ο-μη-8786

Υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους

«Η οικονομική κρίση αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία όπως φαίνεται θα μας ταλανίζει για αρκετό καιρό ακόμη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι το 35,7% των Ελλήνων ζει στο όριο της φτώχειας και 750.000 παιδιά υποσιτίζονται. Ο Σεβασμιώτατος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, στις 12 Νοεμβρίου, Hong Kong Theatre, Clement House του London School of Economics, αναπτύσσοντας το θέμα «Η Εκκλησία της Ελλάδος και η οικονομική κρίση».

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Οφείλουμε να είμαστε όχι απλά καταγγελτικοί απέναντι στην κυριαρχία των αγορών και στο κοινωνικό κακό, αλλά πρωτίστως να κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλήψεις μας, ενωτικοί προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και τελικά δημιουργικοί, προτείνοντας ρεαλιστικά βήματα για την έξοδο από την κρίση και την πνευματική ανάταξη του ανθρώπου».

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε ότι «η Εκκλησία, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος προαγωγής και άσκησης εθελοντικού έργου στη Ελλάδα, δυσκολεύεται αφάνταστα στο φιλανθρωπικό της έργο, λόγω της δραματικής μείωσης των εισφορών των πιστών, στις οποίες κυρίως στηρίζεται το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο».

Τον Σεβασμιώτατο παρουσίασε στο κοινό ο Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Καθηγητής Kevin Featherstone, ο οποίος είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. Στη σύντομη εισαγωγή του, αφού ανέδειξε τη δυσκολία και την κρισιμότητα του θέματος, ο ίδιος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διερευνήθηκαν οι ποικίλες επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, καθώς και ο τρόπος που η Εκκλησία της Ελλάδος ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται σ’ αυτήν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον κεντρικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ιστορικά η Εκκλησία και τη θέση που αυτή κατέχει στο δημόσιο χώρο.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, αφού περιέγραψε με συντομία τις τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και παρουσίασε ορισμένες βασικές όψεις της διαφορετικής (από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο) θεο-πολιτικής αντίληψης που προτείνεται από την Εκκλησία, στάθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές με τις οποίες η Εκκλησία από την αρχή της κρίσης ανταποκρίθηκε στις επείγουσες ανάγκες και προκλήσεις του λαού μας, ενώ δεν απέφυγε με διάθεση ειλικρίνειας την αυτοκριτική για τα «κακώς κείμενα» που δυστυχώς έχουν εισχωρήσει μέχρι και εντός του εκκλησιαστικού σώματος. Κλείνοντας την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις που η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει στον απόηχο της κρίσης και που αγγίζουν, μεταξύ άλλων, όψεις της σχέσης της με την πολιτεία αλλά και τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης των δράσεών της και των εθελοντών κληρικών της.

Στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης σημαντική ήταν η συμβολή του π. Δημητρίου Μπαθρέλλου, Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Επισκέπτη Καθηγητή στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο ο κ. Ιγνάτιος και οι συνεργάτες του είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), τον Αγγλικανό Επίσκοπο του Λονδίνου κ. Richard Chartres και τον π. Αλέξανδρο Φωστηρόπουλο, ορθόδοξο κληρικό της Εξαρχίας των ενοριών ρωσικής καταγωγής (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και εφημέριο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Cing’s College και London School of Economics.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου