ΤΟΠΙΚΑ

Mediterranean Gas: Ο Βόλος ενεργειακός κόμβος για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

mediterranean-gas-ο-βόλος-ενεργειακός-κόμβος-για-την-877834

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων η Mediterranean Gas εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση τύπου:

Το ARGO FSRU της Mediterranean Gas SA, o νέος πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι ένα εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τις πρόσφατες ενεργειακές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το έργο είναι αυτή τη χρονική στιγμή στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει το market test με εκδήλωση ενδιαφέροντος για δέσμευση δυναμικότητας από τους χρήστες του τερματικού σταθμού. Η τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO FSRU ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως και αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας, των βαλκανικών χωρών και της ΝΑ Ευρώπης.

Η Mediterranean Gas A.E. διαθέτει ένα έμπειρο τεχνικό και εμπορικό τμήμα που στόχος του είναι η εξασφάλιση της σύννομης και ασφαλούς λειτουργίας του έργου. Στο πλαίσιο αυτό έχει προκύψει νέα θέση στον Παγασητικό Κόλπο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις εγκατάστασης του σταθμού, καθώς επιταχύνει και τις αδειοδοτικές διαδικασίες ανάπτυξης του έργου. Επίσης, βάσει αυτής της θέσης η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα είναι απόλυτα ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον και προσβάσιμες στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα. H εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπονται χερσαίες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για οποιαδήποτε αγορά ακινήτου ή έκτασης γης. Τα αποτελέσματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωσή της. Ας σημειωθεί ότι το LNG είναι η καλύτερη και καθαρότερη πηγή ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Βόλου

Ο Βόλος επιλέχθηκε στρατηγικά, καθώς σε απόσταση περίπου 330 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας διαθέτει ήδη σημαντικές συνδέσεις με τα χερσαία δίκτυα μεταφορών της χώρας, καθώς και ενεργειακές χερσαίες συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και ευρωπαϊκών διασυνοριακών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν: τη θέση του στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, την δραστήρια βιομηχανική ζώνη του ζώνη, την εγγύτητά του με τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου που αναπτύσσονται, τον αγωγό ΤΑΠ, με τους διαδρόμους ΤΕΝ-Τ και την ικανότητά του να δέχεται την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε βύθισμα χωρίς εμπόδια. Το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στο Βόλο θα επανεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από εκεί μέσω ενός άξονα διασυνοριακών αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Τα οφέλη για την κοινωνία του Βόλου

Η ανάπτυξη του συστήματος τροφοδοσίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα καλύψει τις βιομηχανικές και εμπορικές ανάγκες σε ευρύτερο γεωγραφικό πλάτος, με πολύπλευρες θετικές οικονομικές επιπτώσεις για τον πολίτη της Θεσσαλίας. Ο Βόλος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, καθίσταται πρωταγωνιστής και ενεργειακός κόμβος με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και ανταποδοτικά οφέλη σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον. Ο σταθμός ενισχύει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας δημιουργώντας άμεσες θέσεις εργασίες, αλλά και έμμεσες μέσω εμπορικών συνεργειών παροχής υπηρεσιών από παρεμφερείς εταιρείες. Επίσης ο Βόλος γίνεται πόλος έλξης για τη διέλευση κρουαζιερόπλοιων με LNG που θα αυξήσουν και την τουριστική κίνηση. Άλλα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές τιμές, καθώς και η συνεργασία με τα επιμελητήρια και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η Mediterranean Gas A.E. λειτουργεί σεβόμενη πλήρως το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με γνώμονα την ταχεία ανάπτυξη του έργου. Η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου, ενώ διαθέτει στελέχη με υψηλή τεχνογνωσία τα οποία σχεδιάζουν άρτια όλα τα στάδια του έργου κατοχυρώνοντας την ασφάλειά του, καθώς και την αδιάλειπτη αποδοτικότητά του κατά την έναρξη λειτουργίας του.

Η χώρα μας πρέπει άμεσα να κατακτήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να θωρακιστεί από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις. Με το έργο ARGO FSRU υποστηρίζεται σε υψηλό βαθμό η ενεργειακή μας αυτονομία και ανταγωνιστικότητα, ενώ η Θεσσαλία και ο Βόλος μπαίνουν στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου