ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές στα χνάρια του Ερατοσθένη θα μετρήσουν την περιφέρεια της γης

μαθητές-στα-χνάρια-του-ερατοσθένη-θα-87731

Στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτος, θα διεξαχθεί ένα από τα πιο όμορφα πειράματα της φυσικής

Μία ανακαλυπτική δραστηριότητα ηλικίας τουλάχιστον 2.250 ετών παρουσιάζουν μαθητές του 9ου Γυμνασίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εκτελέσουν σήμερα το «Πείραμα του Ερατοσθένη», μετρώντας την περιφέρεια της Γης με απλά μέσα από την παραλία της πόλης.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας και με τη βοήθεια απλών μέσων, όπως μία μεζούρα, θα μετρήσουν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις τους, θα υπολογίσουν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και αναμένεται να καταλήξουν με εξαιρετική ακρίβεια στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Το πείραμα για τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου θα ξεκινήσει στις 12:40 σήμερα το μεσημέρι. Είναι η ώρα που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό (φωτίζεται ο πάτος ενός πηγαδιού) και την ίδια στιγμή στον Βόλο, οι ακτίνες πέφτουν υπό γωνία 39 μοιρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 9ο Γυμνάσιο Βόλου εκτελεί το «Πείραμα του Ερατοσθένη». Είναι, όμως, η πρώτη φορά κατά την οποία το σχολείο αποφασίζει να το εκτελέσει όχι από τη σχολική αυλή, αλλά στην παραλία της πόλης, στο ύψος του κτιρίου Παπαστράτος, προκειμένου να το γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. «Ευχόμαστε ο καιρός να μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε ένα από τα πιο όμορφα πειράματα», σχολίασε η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Νίκη Χατζηκυριάκου.

Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή. Και το πείραμά του είναι ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην ιστορία της φυσικής. Διεξάγεται στην εαρινή και χειμερινή Ισημερία την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ κάθε πόλης που συμμετέχει σε αυτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου