ΤΟΠΙΚΑ

«Ενοχος» για έξι ανθρωποκτονίες

ενοχος-για-έξι-ανθρωποκτονίες-875589

Ενοχή του ψευτογιατρού ζήτησε ο εισαγγελέας για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία, ανάμεσα στις οποίες αυτές δύο ανήλικων παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 50χρονος κατηγορούμενος, γνωστός και ως Dr. Kontos, όπως ο ίδιος συστηνόταν στα ανυποψίαστά θύματά του, δικάζεται για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας ασθενών, όπως και για άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ίδιος με διάφορα μαντζούνια και άλλες αμφιλεγόμενες …θεραπείες, έπειθε ασθενείς με καρκίνο να διακόψουν τις θεραπείες που τους σύστηναν οι γιατροί τους και να ακολουθήσουν τις δικές του. Από τη δράση του αυτή κατέφερε να τους αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά. Αρκετά «θύματά» του υπήρξαν και στον Βόλο, ενώ μοναστήρι του Πηλίου είχε γίνει «ορμητήριό του», με αποτέλεσμα άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να ταξιδεύουν για να τον δούνε είναι, ζητώντας να εξεταστούν και να λάβουν τις «θεραπείες» του.

Ο εισαγγελέας, ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο και σε αυτές περιλαμβάνονται οι ανθρωποκτονίες δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας.

Αποκόμισε περί τις 687.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, ο ψευτογιατρός, εξαπατώντας καρκινοπαθείς, κατάφερε να αποκομίσει περί τις 687.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά σε 21 περιπτώσεις απάτης, ενώ μέχρι στιγμής για τους 11 από τους 16 συγκατηγορούμενους του 50χρονου έχει επισημάνει ότι δεν προκύπτει ο διπλός δόλος που απαιτείται για να κηρυχθούν ένοχοι.

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας ανέφερε στην αγόρευσή του: «Ο κατηγορούμενος συστήνεται σχεδόν σε όλους σαν γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.), αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κοστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με άλλους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να έχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα. Προέβαλλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς, με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως είχε σώσει πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων τον Σουμάχερ, τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν».

Οι γονείς των δύο αδικοχαμένων παιδιών αλλά και πολλοί άλλοι συγγενείς ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν τον «ψευτογιατρό» και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονταν στο δικαστήριο και συγκινημένοι παρακολουθούσαν την εισαγγελική αγόρευση.

Ο εισαγγελέας συνέχισε, λέγοντας: «Αφού παραπλάνησε συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος, να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν τη θεραπεία, ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα. Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ενώ είχε στη διάθεσή του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Απαλλαγή για την ηγουμένη και τους υπόλοιπους

Για τους υπόλοιπους 16 συγκατηγορουμένους του… Dr. Kontos, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστήριο την απαλλαγή όλων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία φέρονται ως συνεργοί στις πράξεις που αποδίδονται στον «ψευτογιατρό». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας γιατρός στο επάγγελμα.

Ακόμη, ο εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί ο «ψευτογιατρός» και οι πέντε συγκατηγορούμενοι του για την υπόθεση που αφορούσε ασθενή, ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση κατά την οποία του αφαίρεσαν το πλευρό, του έβαλαν ένα σίδερο «κλωβό» και τελικά απέκτησε ποσοστό αναπηρίας 85%.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου