ΤΟΠΙΚΑ

Πούλησαν… τους λογαριασμούς τους!

πούλησαν-τους-λογαριασμούς-τους-874393

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κατηγορούμενοι για συνέργεια σε απάτη θα καθίσουν τρεις Ελληνες από την Αθήνα, την Καλαμάτα και άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Οι κατηγορούμενοι είναι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μεταφέρθηκαν χρήματα από επιτήδειους, που εξαπάτησαν Βολιώτες με το πρόσχημα πως ενδιαφέρονταν να αγοράσουν προϊόντα που πουλούσαν τα θύματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο.

Οι δύο από αυτούς στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης παραδέχτηκαν πως πληρώθηκαν ποσά 300-400 ευρώ για να δώσουν τις κάρτες τους σε αλλοδαπούς που χρειάζονταν λογαριασμούς για να εισπράξουν χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι είπαν πως βρίσκονταν σε ανάγκη και χρειάζονταν χρήματα, ενώ αρνήθηκαν πως γνωρίζουν για τις απάτες, οι οποίες διαπράχτηκαν στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Εντούτοις, θα κληθούν να απολογηθούν για τις πράξεις του στο δικαστήριο, ενώ τα στοιχεία των επιτήδειων παραμένουν άγνωστα στις αρχές, καθώς παρουσιάστηκαν στους κατηγορούμενους με τα μικρά τους ονόματα χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Στις δικογραφίες των σχετικών υποθέσεων, που είναι διαφορετικές μεταξύ τους, υπάρχουν και οι κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οι οποίες, όμως, στρέφονται κατά άγνωστων δραστών.

Το μόνο γνωστό από την περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων είναι πως τα κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων οι επιτήδειοι επικοινώνησαν με τους παθόντες ανήκουν σε Πακιστανούς.

Οι παθόντες ζημιώθηκαν με συνολικό χρηματικό ποσό 4.000-5.000 ευρώ όταν οι απατεώνες επικοινώνησαν μαζί τους και προσποιήθηκαν πως ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Οι δράστες τους ζήτησαν τους κωδικούς pin και τους κωδικούς μίας χρήσης για να μπορέσουν δήθεν να καταθέσουν το αντίτιμο για τις αγορές και εκείνοι έδωσαν τα προσωπικά τους στοιχεία δυστυχώς δίχως να υποψιαστούν το παραμικρό.

Σε λίγη ώρα ποσά της τάξεως των 600 ευρώ και άνω είχαν κάνει φτερά από τους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, θα ζημιώνονταν με πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, αν οι τράπεζες δεν πάγωναν τις μεταφορές χρημάτων μετά τις πρώτες μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας.

Οι επιτήδειοι πέτυχαν να τους εξαπατήσουν έχοντας στα χέρια τους λογαριασμούς που δεν τους ανήκαν. Ετσι τα ίχνη τους εξαφανίστηκαν όταν διέκοψαν αιφνίδια την επικοινωνία τους με τους παθόντες.

Επισημαίνεται πως στις ηλεκτρονικές απάτες με ανάλογο περιεχόμενο έχουν κατηγορηθεί πολλοί πολίτες που οι λογαριασμοί τους βρέθηκαν για κάποιον λόγο στα χέρια επιτήδειων. Οι συνεργοί συνήθως αρνούνται ανάμειξή τους στις υποθέσεις. Πρώτη φορά παραδέχονται πως ανταμείφθηκαν για να δώσουν τις κάρτες τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου