ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ οι ζημιές στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

πάνω-από-10-εκατ-ευρώ-οι-ζημιές-στον-δήμο-87353

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές που συντελέστηκαν στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου από το τριπλό χτύπημα του καιρού που δέχθηκε από αρχές Ιανουαρίου και τη χαριστική βολή που δόθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

Την Παρασκευή το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από τις πλημμύρες του τελευταίου διαστήματος, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποκατάσταση των ζημιών και τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο δήμος.

Την ενημέρωση για τις καταστροφές που έχουν καταγραφεί σε δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές έκανε ο δήμαρχος, Παν. Κουτσάφτης. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κουτσάφτης σημείωσε ότι στον αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών για τον δήμο δεν περισσεύει κανένας, ούτε υπουργείο ούτε Περιφέρεια, αναφερόμενος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αναφέρθηκε στην πρωτοφανή ένταση των φαινομένων και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, τονίζοντας ότι ο δήμος δυστυχώς δεν κηρύχθηκε πλημμυρόπληκτος ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι μαθητές που πηγαίνουν στη Γ’ λυκείου και θα δώσουν τον Ιούνιο πανελλαδικές, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές προβλέψεις του Νόμου για τα μαθήματα που έχουν χάσει. Ο δήμος χαρακτηρίστηκε πληγείς από κατολισθήσεις, και σε αυτήν την περίπτωση οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες.

Ο κ. Κουτσάφτης αναφέρθηκε και στο αίτημα για παράταση της διάρκειας στην οποία ο δήμος είναι σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, αλλά και στο αίτημα για την αναστολή των υποχρεώσεων των δημοτών και επαγγελματιών στο δημόσιο.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε αναμόρφωση του προϋπολογισμού με βάση τις πρώτες χρηματοδοτήσεις 250.000 ευρώ και 100.000 ευρώ που θα διατεθούν για να ξεκινήσουν τα έργα στην παραλιακή του Αϊ Γιάννη και στα δίκτυα ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας.

Ξεκινά η παραλιακή στον Αϊ Γιάννη

Στον δήμο συνεχίζονταν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αποκαταστάσεις από συνεργεία του υπουργείου και της Περιφέρειας. Την Παρασκευή, αυτοψία στα λιμάνια του Αϊ Γιάννη, του Χορευτού και στους Αγίους Σαράντα έκανε κλιμάκιο του Υπουργείο Ναυτιλίας που αναμένεται να εκδώσει πόρισμα και να προχωρήσει η σύνταξη των τεχνικών δελτίων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά και η αποκατάσταση της παραλιακής στον Αϊ Γιάννη.

Παράλληλα, συνεχίζονται αιτήσεις από δημότες που έχουν υποστεί ζημιές σε σπίτια και κτήματα.

«Η ανησυχία όλων είναι για την τουριστική σεζόν. Το ζητούμενο είναι όμως να γίνουν τα έργα, και να γίνουν σωστά», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Απ. Σουλδάτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου