Στον Βόλο «χτυπά» η καρδιά της ογκολογίας σε επίπεδο νοσηλευτικών υπηρεσιών, που παρέχονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο.
Το συνέδριο διοργανώνουν ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), σε συνεργασία με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλίας, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να παρευρεθεί και να χαιρετήσει τις εργασίες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Κωτσόπουλος.
Αν επιχειρούσε κανείς να κωδικοποιήσει τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας του συνεδρίου από τις τοποθετήσεις των ειδικών, καταγράφεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική η κοινή επισήμανση όλων ότι οι υπηρεσίες υγείας, που παρέχονται στους καρκινοπαθείς από το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι υψηλού επιπέδου, συγκριτικά μάλιστα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μολονότι στο ΕΣΥ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, οι Ογκολογικές Κλινικές λειτουργούν παρέχοντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες, εναρμονισμένες με τα πλέον νέα πρωτόκολλα.
Το δεύτερο μήνυμα, που εξέπεμψαν διάφοροι ομιλητές, είναι η ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μπορεί, και το κάνει, να ανταποκρίνεται στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών και στις όποιες ιδιαιτερότητες καταγράφονται σε κάθε περιστατικό.
Το τρίτο, αλλά πολύ σημαντικό για τη Μαγνησία θέμα, είναι ότι εκφράστηκε με εύγλωττο τρόπο η ανάγκη σε τοπικό επίπεδο να πιεστεί η Πολιτεία, ώστε η Μονάδα Χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο Βόλου να μετεξελιχθεί σε Ογκολογική Κλινική και να συσταθεί Τμήμα Ακτινοθεραπειών, ώστε οι καρκινοπαθείς να μην υποχρεώνονται σε μετακινήσεις εκτός νομού.
Σε αυτό έδωσε έμφαση στην παρέμβασή της η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Κατερίνα Χαρανά, μιλώντας για την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας στο «σπίτι» τους, δηλαδή στο Νοσοκομείο Βόλου, που σηκώνει το μεγάλο βάρος.
«Επιθυμώ να επικεντρωθώ στο τοπικό κομμάτι. Ο ογκολογικός ασθενής έχει το δικαίωμα της ολιστικής αντιμετώπισης. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις, εκτός του Τμήματος Χημειοθεραπειών, να δημιουργηθούν Ογκολογική Κλινική και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως προαναφέρθηκε, σήμερα διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας, της ομοσπονδίας ασθενών με καρκίνο και διευθυντές μεγάλων Ογκολογικών Νοσοκομείων.
Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει η ποιότητα φροντίδας υγείας, που αφορά τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του τομέα νοσηλευτικής και ογκολογίας του Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούνται συνεργασία, αλλά και διαχωριστικές γραμμές, χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά κυρίως μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών.
«Οι καρκινοπαθείς πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια στο σύστημα υγείας σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς λαμβάνουν πολύ περισσότερα, κυρίως σε θεραπείες και φάρμακα» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει καλή πρόθεση από όλους για να βελτιωθούν ακόμη περισσότεροι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και είναι θετικό.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό ενδιαφέρεται να εξειδικευτεί και συμμετέχει σε δράσεις διά βίου μάθησης.
«Αυτό το προσωπικό κράτησε το σύστημα υγείας όρθιο την περίοδο της πανδημίας. Είναι αυτό το προσωπικό, που δουλεύει σε όλα τα Νοσοκομεία. Εχει ξεκινήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα και εμείς ως ΕΣΝΕ έχουμε πιστοποιήσει 1.000 νοσηλευτές στη χημειοθεραπεία και νέα προγράμματα για ανοσοθεραπεία και κλινικές μελέτες. Το ενδιαφέρον ειδικά των νέων παιδιών είναι πολύ μεγάλο», παρατήρησε ο ίδιος.
«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις θεραπείες»
Το γεγονός ότι οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες έχοντας πρόσβαση χωρίς κόστος σε όλες τις θεραπείες και τα φάρμακα, τόνισε με ιδιαίτερα εμφαντικό τρόπο η Ελένη Κυρίτση – Κουκουλάρη, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας. «Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε θέματα θεραπειών. Οι ογκολογικοί ασθενείς υποβάλλονται στις πιο ακριβές θεραπείες, ό,τι προβλέπουν τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα.», διαβεβαίωσε η ίδια.
Αυξημένες οι ανάγκες σε τοπικό επίπεδο
Στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου σε καθημερινό επίπεδο γίνονται μέχρι και 45 συνεδρίες – θεραπείες, όπως ανέφερε η προϊσταμένη του τμήματος Χρύσα Λάμπρου.
Επίσης, η ίδια επισήμανε την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στο Αχιλλοπούλειο και ως εκ τούτου αναφέρθηκε στην ανάγκη να λειτουργεί τμήμα ακτινοθεραπειών.
Η μονάδα απαρτίζεται από τρεις ογκολόγους γιατρούς και έξι νοσηλεύτριες. «Εξυπηρετούμε καθημερινά μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Δουλεύουμε με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Προσπαθούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες τους και να κάνουμε το καλύτερο. Συμμετέχουμε σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και ενημερωνόμαστε για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα», πρόσθεσε η κ. Λάμπρου.
Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών αυξάνεται, όμως υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά που έχει να κάνει με το γεγονός ότι «καθημερινά έχουμε νέες θεραπείες, που βασίζονται σε κλινικές μελέτες, που δείχνουν ότι θα μπορούσαν και αυτοί οι ασθενείς να βρουν τη θεραπεία, που τους αρμόζει».
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ