ΤΟΠΙΚΑ

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου

οι-κίνδυνοι-του-διαδικτύου-873298

«Θα αφήνατε το παιδί σας στο κέντρο της πόλης μόνο του, να μιλήσει, να γνωρίσει οποιονδήποτε και να τον ακολουθήσει; Η χρήση υπολογιστή στο δωμάτιο κάθε ανηλίκου χωρίς την επίβλεψη γονέα ισοδυναμεί με τη θέση του ανηλίκου ως αποδέκτη αφιλτράριστων πληροφοριών. Το διαδίκτυο είναι ένα ψηφιακός κόσμος με απίστευτες δυνατότητες, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το κάθε παιδί, αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους, εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά». Με αυτά τα λόγια, ο δικηγόρος Βασίλης Μπακαλιάνος περιέγραψε τους κινδύνους, που κρύβει το διαδίκτυο, σε εκδήλωση με θέμα «Χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο: Συμβουλές για γονείς και παιδιά», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Την εκδήλωση – ημερίδα διοργάνωσαν το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε συνεργασία με τα 10ο, 12ο και 32ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας Γεώργιος Σκόνδρας, ο Βασίλης Μπακαλιάνος δικηγόρος, η Νέλη Τσοπουρίδου ψυχολόγος.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μπακαλιάνος, δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, που ισχύει και στη σημασία των προσωπικών δεδομένων.

«Στο διαδίκτυο περιέχονται πληροφορίες – δεδομένα (data), που έχουν σχέση με την προσωπική και ιδιωτική σφαίρα του ατόμου (χρήστη ή μη χρήστη του διαδικτύου). Δικαίωμα του κάθε ατόμου να απαιτήσει την μη διαρροή των στοιχείων αυτών σε τρίτους.

Βασικές αρχές του Δικαίου, που διέπουν την ανταλλαγή των πληροφοριών στο διαδίκτυο, είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ο σεβασμός της αξίας και η προστασία του ατόμου, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το απόρρητο και το απαραβίαστο της επικοινωνίας», τόνισε ο κ. Μπακαλιάνος, ενώ αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και εξήγησε τι είναι προσωπικά δεδομένα.

«Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία, που σε χαρακτηρίζει, δηλαδή το τηλέφωνό σου, το ονοματεπώνυμό σου, η διεύθυνσή σου, οι φωτογραφίες σου, διάφορα προσωπικά σου στοιχεία. Τα προσωπικά σου στοιχεία κάποιες φορές αφορούν σε ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως η προσωπική σου κατάσταση, το θρήσκευμά σου, η κατάσταση της υγείας σου. Ανεβάζοντας προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, αυτά καθίστανται κοινά και είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, ακόμη και εάν αυτά σβηστούν. Μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει. Θα θέλατε να έχει αποθηκευμένες φωτογραφίες σας κάποιος άγνωστος;», το ερώτημα που έθεσε.

Ο ίδιος εστίασε στην απαγόρευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, Facebook, Instagram και Snapchat, από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. «Από 13 ετών μέχρι και τα 15, θα χρειάζεται η γονική συγκατάθεση, ώστε το παιδί να συνεχίσει να είναι εκεί», ενημέρωσε ενώ απηύθυνε πολύτιμες συμβουλές προς τους γονείς, αλλά και τα παιδιά:

  • Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να μην αποκαλύπτει τα προσωπικά του δεδομένα.
  • Μάθετε στο παιδί, όταν δημοσιεύει μια φωτογραφία, που απεικονίζονται και άλλοι πάντα να ζητεί την έγκρισή τους.
  • Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους, όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια.
  • Συζητήστε με τα παιδιά τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προς όφελός τους.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας να ενημερώνουν τους υπεύθυνους οργανισμούς σε περίπτωση που συναντήσουν βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
  • Καθορίστε κανόνες για τη χρήση του διαδικτύου, όπως κάνετε και για τις υπόλοιπες συμπεριφορές του παιδιού.
  • Χρησιμοποιείτε φίλτρα προστασίας, τα όποια απαγορεύουν την πρόσβαση σε ακατάλληλο υλικό.
  • Διερευνήστε τα chat rooms, στα οποία το παιδί είναι μέλος.
  • Χρησιμοποιείτε υπηρεσίες Ελεγχόμενης Πρόσβασης (Web – Filtering),που απαγορεύουν την πρόσβαση σε σελίδες που περιλαμβάνουν απαγορευμένο υλικό (π.χ. επιθετικότητα, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, ρατσιστικό υλικό).
  • Μην αφήσετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον, που γνώρισαν μέσω του ίντερνετ χωρίς να είστε και εσείς μαζί.

Συμβουλές προς τα παιδιά:

  • Μη δίνετε πληροφορίες και μη δημοσιεύετε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
  • Μη συναντάτε άτομα, που γνωρίσατε στο διαδίκτυο χωρίς την έγκριση των γονέων σας.
  • Να μην απαντήσετε στα εκφοβιστικά µηνύµατα
  • Να κρατήσετε και να αποθηκεύσετε τα µηνύµατα ή τις συνοµιλίες
  • Να ενημερώνετε τους γονείς ή τους δασκάλους σας σε περίπτωση παρενόχλησης.
  • Καταγγελία στις αρχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου