ΤΟΠΙΚΑ

«Ατσάλινη» δύναμη κρούσης στον Βόλο

ατσάλινη-δύναμη-κρούσης-στον-βόλο-872879

Σε μια περίοδο ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την τουρκική πλευρά να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και να απειλεί ανοιχτά με πόλεμο και ότι θα «βομβαρδίσει» με βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun την Αθήνα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο κλιμάκωσης και προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη θωράκιση της χώρας.

Το ΓΕΕΘΑ είχε προβλέψει την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας με την προβολή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων προχώρησε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και τη δημιουργία νέων, με σκοπό, αν και εφόσον απαιτηθεί, να γίνει ταχεία μεταφορά ενισχύσεων στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο.

Ένα από αυτά τα σχέδια αφορούσε την ανάπτυξη ναυτικής βάσης στον Αλμυρό. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πλέον το έργο μπαίνει σε φάση υλοποίησης, καθώς ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το 2023 κονδύλια 4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του ναυστάθμου.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται η δημιουργία ναυτικής βάσης στον Αλμυρό της Μαγνησίας, προκειμένου να εξυπηρετείται η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στην πόλη του Βόλου. Εκεί θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη μεταφορά διά θαλάσσης. Έτσι, οι πεζοναύτες αποκτούν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και επέμβασης, όποτε απαιτηθεί.

Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η αιχμή του δόρατος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, είναι αυτή που θα κληθεί να πολεμήσει σε περίπτωση κρίσης, τα αρματαγωγά είναι απλώς το μέσο μεταφοράς των πεζοναυτών, με σκοπό τη γρηγορότερη μετακίνησή τους στο Ανατολικό Αιγαίο και την είσοδό τους στον αγώνα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, έχοντας υπηρετήσει την περίοδο 1986-1989 ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες και τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας. Με βάση τον τωρινό σχεδιασμό, δεν προβλέπεται να μεταφερθεί στον Αλμυρό το σύνολο των πλοίων της Διοίκησης Αρματαγωγών. Κάποια θα παραμείνουν στον ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα μπορούν να επιχειρήσουν από κοινού με το 575 Τάγμα Πεζοναυτών που εδρεύει στην Αυλώνα.

Τα πλεονεκτήματα της θέσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Ανώτατες Στρατιωτικές Πηγές λένε ότι η σημερινή θέση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έχει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την ετοιμότητα και το αξιόμαχό της, που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση.

Εκτός από τους πεζοναύτες, κοντά στη Μαγνησία υπάρχουν κρίσιμες υποδομές, όπως το Στεφανοβίκειο, όπου βρίσκονται επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa Warriors, η αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου με την 111 Πτέρυγα Μάχης και την 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας» που επιτρέπει την υλοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων και δύο πεδία βολής (Πεδίο Βολής Γλαφυρών και Πεδίο Βολής Σαρακηνού) όπου γίνονται όλων των ειδών βολές και θεωρείται ιδανική περιοχή για την εκπαίδευση των στελεχών με όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή-σύνδεση, η οποία σε ενδεχόμενο κρίσης βοηθά στη μεταφορά ενισχύσεων. Η σιδηροδρομική γραμμή ουσιαστικά επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη της Ταξιαρχίας σε σημεία της Θράκης. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν ισχυρά συστήματα αεράμυνας για την αντιαεροπορική προστασία των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσον αφορά τη ναυτική βάση στον Αλμυρό, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει απόφαση ανωτάτων συμβουλίων και έως τώρα δεν έχει κατατεθεί έγγραφη αντίρρηση από κανένα Γενικό Επιτελείο επί του θέματος.

Πηγή: karfitsa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου