ΤΟΠΙΚΑ

Βαρυχειμωνιά… για τους εποχικούς

βαρυχειμωνιά-για-τους-εποχικούς-872641

Το κατώφλι της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ξεκίνησαν να περνούν σταδιακά δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν. Υπολογίζεται πως στον νομό Μαγνησίας περίπου 2.000 εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους για μία ακόμη χρονιά θα ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, λόγω της εποχικότητας, προσδοκώντας από την άνοιξη να ξαναπιάσουν δουλειά.

Το χειρότερο για αυτή την κατηγορία εργαζομένων είναι ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 434 ευρώ μόνο για τρεις μήνες, με τους ίδιους να προετοιμάζονται για «βαρυχειμωνιά», δεδομένων των δύσκολων μηνών που ακολουθούν, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

«Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύπτουμε βασικές ανάγκες. Οταν οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, όταν το κόστος ζωής έχει αυξηθεί από 40% έως 60% συγκριτικά με πέρυσι, αντιλαμβάνεται ο καθένας το αδιέξοδο που δημιουργείται», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου.

Το αίτημα για επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους τίθεται διαχρονικά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό.

«Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες τους, καθώς υποχρεώνονται να λαμβάνουν 434 ευρώ για τρεις μήνες. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να επανέλθει το χρονικό όριο καταβολής του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα, που ήταν προ μνημονίου», προσθέτει ο κ. Χότζογλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, το θέμα έχει συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια θετική απόφαση για τον κλάδο. Προσθέτει δε, ότι για να μείνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού, χρειάζονται κίνητρα και ένα εξ αυτών θα μπορεί να είναι η επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας.

Για τον κλάδο είναι θέμα επιβίωσης και η Ομοσπονδία απέστειλε νέο υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας τα εξής: «Φέτος, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ο κλάδος δείχνει να δουλεύει κανονικά και μάλιστα όπως όλα δείχνουν τα αποτελέσματα της σεζόν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά του 2019.

Εν τούτοις κύριε υπουργέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, με κορυφαίο αυτό της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις.

Τότε λοιπόν στη συνάντησή μας, σας είχαμε πει πως για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα.

Ενα από αυτά είναι η επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα. Σας έχουμε καταθέσει την πρότασή μας και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά έχοντας μάλιστα δύο εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να πετύχουμε την παραπάνω χρηματοδότηση των εποχικά εργαζομένων του κλάδου.

Είναι θέμα επιβίωσης πλέον, γιατί είμαστε σίγουροι πως και εσείς θα συμφωνήσετε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει κάποιος τους χειμερινούς μήνες με μόλις 434€ για 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας ώστε να σας εξηγήσουμε τις προτάσεις μας και είμαστε πεπεισμένοι πως θα κατανοήσετε και θα λύσετε το πρόβλημα».

Σημειώνεται, τέλος, πως όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν το ειδικό εποχικό επίδομα, υποβάλλοντας αίτηση στη ΔΥΠΑ Βόλου έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου