ΤΟΠΙΚΑ

Κουμπαράς για αρχαία μνημεία – ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

κουμπαράς-για-αρχαία-μνημεία-καινοτ-87245

Σημαντικές δραστηριότητες αναπτύσσει το Σωματείο «Διάζωμα» στο πεδίο της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με επίκεντρο την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Μαγνησίας αλλά και ευρύτερα. Θεμελιώδους σημασίας κεφάλαιο είναι παράλληλα ο διαδικτυακός κουμπαράς που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ίδιου Σωματείου και δίνει τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να «υιοθετήσει» ένα αρχαίο θέατρο, συνδράμοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στα αρχαία μνημεία, με στόχο τη διάσωσή τους.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν ήδη στα αρχαία θέατρα Δημητριάδος και Φθιωτίδων Θηβών, ενώ η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Φερών συνεχίζεται, αποτελούν καρπούς μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία είναι άξια υποστήριξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και τέως υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, εξηγεί ότι το «Διάζωμα» φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των θεσμών και των πολιτών της χώρας και τους καλεί να υιοθετήσουν ένα αρχαίο θέατρο. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση με προγραμματικές συμβάσεις, οι επιχειρήσεις με χορηγικές συμβάσεις, και οι πολίτες – δωρητές με τους «κουμπαράδες» που έχουν δημιουργηθεί.

Για να διευκολύνει τους πολίτες, το Διάζωμα έχει δημιουργήσει για κάθε θέατρο ένα ξεχωριστό λογαριασμό, «έναν κουμπαρά», όπου κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του θα μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας.

«Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» επισημαίνει ο ίδιος.

Δεκάδες φίλοι του πολιτισμού ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής σε μια προσπάθεια ετών που συνεχίζεται. Με το ποσό των 1.200 ευρώ που συγκεντρώθηκε από τον κουμπαρά που άνοιξε το «Διάζωμα», δημιουργήθηκε το διαδικτυακό προφίλ του αρχαίου μνημείου, το οποίο αναδείχτηκε, σημειωτέον, με πόρους του ΕΣΠΑ.

Με ανάλογη ευαισθησία αγκαλιάστηκε το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, το οποίο θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με το ποσό των 8.150 ευρώ που συγκεντρώθηκε στον κουμπαρά, εκπονήθηκε τοπογραφική μελέτη, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας για την αποτύπωση του μνημείου. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή και η μελέτη ανάδειξης του μνημείου με τη συνδρομή όλων των θεσμών της Μαγνησίας, προκειμένου να ξαναζωντανέψει και να καταστεί επισκέψιμο το πολύ σημαντικό αρχαίο μνημείο.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μνημείο, ο κ. Μπένος υπογράμμισε την πολύ σημαντική συνδρομή του μεγάλου χορηγού, πρώην δημοτικού συμβούλου, νυν προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιου Τσάμη, ο οποίος πρόσφερε το ποσό των 3.000 ευρώ, στον κουμπαρά που είχε ανοιχτεί από το «Διάζωμα» για την εκπόνηση της μελέτης αποτύπωσης του μνημείου.

Ο κουμπαράς για το αρχείο θέατρο Φερών παραμένει, στο μεταξύ, ανοιχτός, με στόχο την συγκέντρωση του ποσού των 30.000 ευρώ που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση δοκιμαστικών ανασκαφών, με στόχο τη σταδιακή αποκάλυψη του μνημείου. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 3.110 ευρώ, ενώ καθοριστική είναι η συμβολή του Συλλόγου Φίλων αρχαίου θεάτρου Φερών «Η Αλκηστις» που πρόσφεραν το ποσό των 2.010 ευρώ, για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου, αλλά και ιδιωτών.

Μνημείο στο φως

Ο κουμπαράς παραμένει ανοιχτός για το συγκεκριμένο αρχαίο μνημείο και κάθε εισφορά είναι σημαντική, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος, σε μια εποχή κατά την οποία οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω κρίσης.

Κατά συνέπεια, «καλείται η τοπική κοινωνία και κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης να συνδράμει την προσπάθεια, η οποία βασίζεται επί της ουσίας στη συνέργεια» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του «Διαζώματος», για να προσθέσει ότι «οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύλλογοι, οι χορηγοί, τα προγράμματα που εξασφαλίζουμε, είναι σημαντικά, προκειμένου να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο Φερών και να έρθει στο φως».

Ο στόχος είναι μακρόπνοος, δεδομένου ότι για να υλοποιηθεί, απαιτείται προηγουμένως η συγκέντρωση του ανάλογου ποσού, που θα επιτρέψει την πρώτη διερεύνηση, ανοίγοντας το δρόμο, σε δεύτερη φάση, για συστηματική ανασκαφή.

«Το «Διάζωμα», όπως κάνει πάντα, θα συγκεντρώσει με τον κουμπαρά του χρήματα για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κουμπαράς του αρχαίου θεάτρου Φερών παραμένει ανοιχτός, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους για τα θέατρα Δημητριάδος και Φθιωτίδων Θηβών που έχει κλείσει» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του «Διαζώματος», σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αναζητηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα για να ολοκληρωθεί το έργο.

Η προσπάθεια αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Φερών βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ενώ πρόθεση του κ. Μπένου είναι να επισκεφτεί τη Μαγνησία εντός της άνοιξης.

Οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες, καθώς θα υποβληθεί, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, αίτημα για διεξαγωγή δοκιμαστικών ανασκαφών στο υπουργείο Πολιτισμού και εφόσον εγκριθεί, θα ανοίξει ο πρώτος κύκλος ερευνών για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Φερών.

Σημαντικό μνημείο

Η θέση του αρχαίου θεάτρου Φερών τοποθετείται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις στη θέση της αρχαίας αγοράς, στη βόρεια πλευρά του σημερινού Βελεστίνου. «Υπάρχουν γραπτές αναφορές στο αρχαίο θέατρο και συγκεκριμένα μαρτυρία από τον Πλούταρχο, ότι υπήρχε αρχαίο θέατρο στην εποχή των τυράννων, τον 4ο αιώνα π.Χ.» όπως αναφέρει η Δρ. Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, διευθύντρια επί τιμή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Σε σχετική επιστημονική ανακοίνωση της κ. Ιντζεσίλογλου, που είχε πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση με θέμα τις αρχαιότητες της περιοχής, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσπάθεια εντοπισμού και αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου των Φερών, η ύπαρξη του οποίου μας είναι γνωστή από πληροφορία του Πλουτάρχου. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών διασκοπήσεων που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με τη διενέργεια ανασκαφών. Το πρότυπο του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου που προβάλλεται μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα μας παρακινεί πραγματικά να αποκαλύψουμε και το θέατρο της ιδιαίτερης πατρίδας του».

Η προσπάθεια υποστηρίζεται από το «Διάζωμα» και τους φίλους του αρχαίου θεάτρου, που έχουν συγκροτήσει έναν πολύ δραστήριο σύλλογο, ενώ παράλληλα και η τοπική κοινωνία του Βελεστίνου αναμένει με ενδιαφέρον τις έρευνες που θα φέρουν στο φως το συγκεκριμένο αρχαίο μνημείο, το οποίο είχε αποτυπωθεί, σημειωτέον, από το Ρήγα Βελεστινλή.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων συνεχίζεται από το «Διάζωμα», το οποίο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, προκειμένου να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Συνέργεια φορέων και θεσμών

Ο κουμπαράς για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία η οποία έχει ως παράλληλο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών. Οι δράσεις και εν γένει προτάσεις του «Διαζώματος» είναι καινοτόμες και αποσκοπούν επί της ουσίας στη συνέργεια φορέων και θεσμών.

«Ο πυρήνας του «Διαζώματος» είναι οι συνέργειες, με τη συμμετοχή του συνόλου των δυνάμεων της χώρας, του υπουργείου, της αυτοδιοίκησης, περιφερειακής και τοπικής, των πολιτών. Η αρχαιολογική κοινότητα, οι πολίτες, καλούνται να δώσουν ζωή στα αρχαία μνημεία» υπογραμμίζει ο κ. Μπένος.

Σημαντικές είναι παράλληλα οι πολιτιστικές διαδρομές Θεσσαλίας, που αποτελούν πρόταση του «Διαζώματος», την οποία αγκάλιασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και προτίθεται να την υλοποιήσει με τη διαρκή στήριξη του Σωματείου. Ο τ. υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει «πολύπλευρο μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή» το συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο θα συνδέσει το σύνολο των μνημείων με την πραγματική ζωή, τους πολίτες και την ανάπτυξη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα που αναμένεται σύντομα, είναι η ανάθεση του μάστερ πλαν, του γενικού σχεδιασμού του έργου, που θα καθορίσει τα έργα και τις δράσεις που θα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη διαδρομή. Η συγκεκριμένη δράση έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ηπειρο και περιλαμβάνει δράσεις που συνδέονται με τον μνημειακό πλούτο της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, τους νέους αγρότες, τη παραγωγή ψηφιακών προϊόντων και δεκάδες ακόμη ενότητες, που αναδεικνύουν συνολικά το πολιτιστικό απόθεμα και το έμψυχο δυναμικό. Ανάλογες δράσεις αναμένεται να υλοποιηθούν και στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη Μαγνησία.

Μολύβδινο σύμβολο, ενδεχομένως εισιτήριο θεάτρου, από τις Φερές

Πρότυπο αρχαίου θεάτρου στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου