ΤΟΠΙΚΑ

Νεογνό κατατρεγμένο, πριν γεννηθεί

νεογνό-κατατρεγμένο-πριν-γεννηθεί-870261

Ηρθε στον κόσμο ξημερώματα Χριστουγέννων. Όχι σε μία φάτνη όπως ο Χριστός, αλλά στη Μαιευτική του Νοσοκομείου Βόλου.

Εκεί όπου μετέβη για να γεννήσει η μητέρα του, μία κοπέλα 29 χρόνων, από τον Βόλο, με πολλά προβλήματα, ψυχολογικά και κοινωνικά, που ζει χωρίς κανένα υποστηρικτικό περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν κακοποιητή σύντροφο, με τον οποίο χωρίζει, αλλά ξαναμονοιάζουν, αφού δεν έχει πού αλλού να μείνει και εκείνος της παρέχει στέγη.

Το νεογνό κοριτσάκι, παρά τα προβλήματα της μητέρας του, χαίρει άκρας υγείας. Μάλιστα οι μαίες στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Το ένιωσαν σαν δικό τους παιδί. Το φροντίζουν και του δίνουν απλόχερα την αγάπη τους.

Τα προβλήματα της μητέρας καθιστούν το μεγάλωμα του μωρού δύσκολο. Αυτό απεφάνθησαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της 29χρονης και έκαναν κοινωνική έρευνα, μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για περίπτωση που χρήζει βοήθειας.

Ενημερώθηκε σχετικά και η Εισαγγελία Βόλου, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Χθες το μεσημέρι αναμενόταν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου η εισαγγελική εντολή, προκειμένου το νεογνό να παραμείνει στην Παιδιατρική Κλινική μέχρι νεωτέρας. Τι σημαίνει μέχρι νεωτέρας; Μέχρι να βρεθεί μία κοινωνική δομή που να μπορεί να παραμείνει «υπό προστασία» με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας του φυσικά.

«Θύμα» συχνής κακοποίησης

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η 29χρονη στο Νοσοκομείο Βόλου έχει μεταβεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Όχι για να εξεταστεί ως εγκυμονούσα, αλλά χτυπημένη από τον σύντροφό της, έναν 38χρονο με τον οποίο διαμένει κάτω από την ίδια στέγη, καθώς η ίδια δεν έχει συγγενείς.

Η 29χρονη φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχικές διαταραχές και να ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή. Κατά τη διάρκεια των εννιά μηνών της εγκυμοσύνης της επισκέφτηκε μόλις μία φορά γυναικολόγο – μαιευτήρα του Νοσοκομείου Βόλου.

Πριν από 15 ημέρες μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετά από έναν ακόμη καυγά με τον σύντροφό της.

Τότε, με τη συνδρομή των γιατρών και των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου, μεταφέρθηκε στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Βόλου.

Μετά από λίγες, όμως, μέρες αποχώρησε ξανά και επέστρεψε στο σπίτι του συντρόφου της.

Ερευνα για δομή

Στην ενημέρωση που παρείχαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου προς την Εισαγγελία φέρεται να υπογραμμίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η 29χρονη δεν μπορεί να μεγαλώσει με ασφάλεια το νεογνό, για αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή των αρχών, προκειμένου το βρέφος να παραμείνει στο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι δικαστικές αρχές καλούνται τώρα να διερευνήσουν τις πτυχές της υπόθεσης και να αποφασίσουν το καλύτερο για το νεογνό, που θεωρείται βέβαιο ότι για αρκετό διάστημα ακόμη θα παραμείνει στο Αχιλλοπούλειο. Η μητέρα του, πάντως, αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει εξιτήριο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου