ΤΟΠΙΚΑ

Συνθήκες ασφυξίας στον Βόλο

συνθήκες-ασφυξίας-στον-βόλο-870105

Για συνθήκες ασφυξίας στην πόλη διαμαρτύρονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι συνοικιών του Βόλου. Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και σε συνοικίες πάνω από τη Ρήγα Φεραίου και πάνω από την Αναλήψεως, δημότες επισημαίνουν ότι δεν μπορούν ούτε παράθυρο να ανοίξουν για να μην εισβάλλει η αιθαλομίχλη στο εσωτερικό των σπιτιών.

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις του δικτύου των 12 μετρητών μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 της ερευνητικής ομάδας GreenYourAir, με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Σαχαρίδη, να επισημαίνει ότι μολονότι ο φετινός Δεκέμβριος είναι ηπιότερος θερμοκρασιακά σε σχέση με πέρυσι, το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας εμφανίζεται μεγαλύτερο.

«Κυκλοφορείς βραδινές ώρες μετά την Κασσαβέτη προς τον Αγιο Κωνσταντίνο και καίγεται η μύτη, ο λαιμός και τα πνευμόνια σου. Δεν μπορούμε ούτε παράθυρο να ανοίξουμε στο σπίτι. Σκεφτόμαστε να βγούμε να πετάξουμε ακόμη και τα σκουπίδια στον κάδο», έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάτοικος της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου.

Για το ίδιο φαινόμενο, διαμαρτύρονται και κάτοικοι πάνω από τη Ρληγα Φεραίου και την Αναλήψεως. Όπως επισημαίνουν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν δεν βλέπει κανείς από το σύννεφο της αιθαλομίχλης που καλύπτει τα πάντα.

Τις διαμαρτυρίες δημοτών, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων της ομάδας GreenYourAir, που έφθασαν ακόμη και εννέα φορές πάνω από τα ανώτατα όρια.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σαχαρίδης, ανήμερα των Χριστουγέννων καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις από 41μgr έως και 223μgr/m3 στις 9:30 το βράδυ. Πρόκειται δηλαδή για συγκεντρώσεις που έφθασαν έως και εννέα φορές πάνω από τα ανώτατα όρια. Ο μέσος ημερήσιος όρος έκλεισε στα 110μgr/m3 όταν το ημερήσιο ανώτατο όριο συγκεντρώσεων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 25μgr/m3.

Υψηλότατες συγκεντρώσεις που άγγιξαν τα 291,28μgr καταγράφτηκαν και το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αλλά και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Χειρότερος από πέρυσι ο Δεκέμβριος

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, γενικά ο φετινός Δεκέμβριος, μολονότι είναι πιο ήπιος θερμοκρασιακά, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι υψηλότερη. Πέρυσι, το τριήμερο των Χριστουγέννων ο μέσος ημερήσιος όρος δεν ξεπέρασε τα 88,81μgr και φέτος σκαρφάλωσε πάνω από τα 100μgr. Επίσης για τις 18 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, πέρυσι, οι 12 ήταν «πράσινες» με τα αιωρούμενα σωματίδια να κυμαίνονται εντός ορίων, ενώ φέτος το αντίστοιχο διάστημα και με υψηλότερες θερμοκρασίες, οι «πράσινες» ημέρες ήταν μόλις τέσσερις, 12 ήταν «κίτρινες» με συγκεντρώσεις έως 50μgr και δύο «πορτοκαλί» με συγκεντρώσεις έως και 75μgr/m3.

Οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα παραμένει. Χθες, οι μετρήσεις 24ωρου έδειξαν συγκεντρώσεις 74,19μgr/m3, ενώ στις 7:30 το απόγευμα καταγράφτηκαν έως και 112,58μgr/m3.

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα οπότε και φαίνεται να άναψαν τα πρώτα τζάκια ως λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών και με φόντο την ενεργειακή κρίση.

«Σίγουρα τα τζάκια επιβαρύνουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Όπως επίσης, στο φαινόμενο βοηθά και η υγρασία. Ωστόσο, ενδέχεται τα τζάκια, η εστίαση και η κυκλοφορία να μην είναι οι μοναδικοί παράγοντες που ευθύνονται για την τόσο μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό αν κάποιος εκμεταλλεύεται την κατάσταση και κάνει ό,τι θέλει στο όνομα του τζακιού, και αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες», δηλώνει ο κ. Σαχαρίδης.

Όπως τονίζει «η κατάσταση της ατμόσφαιρας είναι επικίνδυνη ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ακόμη και για υγιείς ανθρώπους».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου