Νεοαναγειρόμενες οικοδομές, μεγαλύτερες ή μικρότερες σχεδόν στις περισσότερες συνοικίες μέσα στον Βόλο, συνθέτουν την εικόνα της έξαρσης που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Περισσότερες από είκοσι οικοδομές υπολογίζεται ότι αναγείρονται αυτή την περίοδο μέσα στον αστικό ιστό και αρκετές ακόμη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί προς χρήση.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
«Οι ανάγκες έχουν επιβάλλει την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρούμε», σχολιάζει η υπεύθυνη του Κτηματομεσιτικού Γραφείου New Age Real Estate, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, μιλώντας για μετάβαση της κτηματαγοράς από την πλήρη ακινησία στην περίοδο της έντονης ανοικοδόμησης.
Όπως εξηγεί η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου η ανάγκη των αγοραστών δημιούργησε το φαινόμενο της ανοικοδόμησης και μέχρι πρότινος οι συνθήκες ήταν απόλυτα ευνοϊκές. «Υπάρχει ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν ίδια κεφάλαια σε ακίνητα, οι τράπεζες δίνουν δάνεια. Αν δεν ξεσπούσε η ενεργειακή κρίση, ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμη καλύτερη. Σήμερα, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών έχει απλώς οδηγήσει σε πιο αργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των οικοδομών», σημειώνει.
Μιλώντας για τις ανάγκες που υπάρχουν, η κ. Σκούρτη, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δυσεύρετα στην αγορά οικογενειακά διαμερίσματα, αλλά και μικρά διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές κι επομένως θα έπρεπε να δημιουργηθούν.
Δύο ειδών οικοδομές
Αυτή την περίοδο στον Βόλο, η ανοικοδόμηση υπακούει σε δύο κανόνες. Στις οικοδομές που αναγείρονται από κατασκευαστές για πώληση των διαμερισμάτων αλλά και σε ιδιόκτητες οικοδομές προς εκμετάλλευση είτε ως Airbnb είτε ως φοιτητικά διαμερίσματα. Για τη δεύτερη κατηγορία δε, μπορεί κανείς να δει να αναγείρεται ολόκληρη οικοδομή αποκλειστικά με γκαρσονιέρες και δυάρια.
«Σε ό,τι αφορά τις οικοδομές για την πώληση διαμερισμάτων, το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι μεγάλο. Πολλά διαμερίσματα μάλιστα έχουν πουληθεί από κατασκευής κάτι που δείχνει τη ζήτηση που υπάρχει σε επίπεδο οικογενειακής στέγης», σημειώνει.
Υπάρχει όμως και η κατηγορία των λεγόμενων επενδυτών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν ίδια κεφάλαια με την αγορά ενός ακινήτου. «Πρόκειται κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν το κεφάλαιο και θέλουν να επενδύσουν στην αγορά ενός ακινήτου κυρίως για τα παιδιά τους ή προκειμένου να το εκμεταλλευτούν και επιλέγουν την αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου. Ούτως ή άλλως στην αγορά πλέον έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα παλιά διαμερίσματα, τα οποία μπορούσε κανείς να αγοράσει σε καλή τιμή και να προχωρήσει στην ανακαίνισή τους», αναφέρει η υπεύθυνη του κτηματομεσιτικού γραφείου, υποστηρίζοντας ότι η πιο αποδοτική τοποθέτηση χρημάτων εξακολουθεί να θεωρείται το ακίνητο.
Την ίδια ώρα, η αύξηση του τουρισμού και η άνοδος του Airbnb και ταυτόχρονα ο αριθμός των φοιτητών στην πόλη και η ανάγκη για στέγασή τους, οδήγησαν στη δημιουργία ολόκληρων οικοδομών που αποτελούνται αποκλειστικά από μικρά διαμερίσματα για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών. «Υπάρχει έτοιμο κοινό για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμερισμάτων για τα οποία η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η προσφορά μικρή», εξηγεί η ίδια.
Νέα κατηγορία αγοραστών στο Πήλιο
Η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου μιλά επίσης και για μία νέα κατηγορία αγοραστών που εμφανίζεται στο Πήλιο, τονώνοντας όχι μόνο την κτηματαγορά στην περιοχή αλλά και την ίδια τη ζωή στα χωριά.
«Είχαμε συνηθίσει την αγορά ακινήτων από συνταξιούχους από την Ευρώπη, που αποφάσιζαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Πήλιο. Πλέον εμφανίζεται και μία κατηγορία αγοραστών προκειμένου να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι των χωριών που είναι μέσης ηλικίας 40 ετών», αναφέρει η ίδια.
Πρόκειται για νέα ζευγάρια, τόσο από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και από το εξωτερικό και κυρίως από Γερμανία και Αυστρία. «Είναι νέοι άνθρωποι, η εργασία των οποίων είναι διαδικτυακή και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να εργαστούν από όποιο μέρος επιθυμούν. Αποφασίζουν λοιπόν να καταλύσουν μόνιμα στο Πήλιο, αγοράζουν διαμερίσματα, δημιουργούν τις οικογένειές τους και τονώνουν τη ζωή και στα ίδια τα χωριά. Πρόκειται για νέο «αίμα» μόνιμων κατοίκων και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», καταλήγει η ίδια.