ΤΟΠΙΚΑ

Νέα αρχή για τέσσερις άστεγους

νέα-αρχή-για-τέσσερις-άστεγους-869685

Κατάφεραν να ορθοποδήσουν φιλοξενούμενοι στον Ξενώνα Αστέγων και αποχαιρέτισαν τη δομή επιστρέφοντας στη ζωή τους

Πριν από έναν χρόνο περίπου ένιωσαν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη τα έχαναν όλα. Οικογένεια, εργασία, σπίτι. Η ζωή τους καταστράφηκε και θα έμεναν πραγματικά στον δρόμο, αν δεν υπήρχε ο Ξενώνας Αστέγων του Δήμου Βόλου να τους φιλοξενήσει και να τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Πλέον οι τέσσερις πρώην άστεγοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδάκι, ανοίγουν ξανά τα φτερά τους, επιστρέφοντας στην κοινωνία.

Η είσοδος του νέου έτους, βρίσκει εκτός δομής μία μητέρα με το παιδί της, το οποίο πήρε κι έφυγε από το σπίτι, μετά από διαζύγιο με τον σύζυγό της. Μέσω των υπηρεσιών του Ξενώνα αλλά και του Job Center, η γυναίκα κατάφερε να ανακτήσει την ψυχολογία της, βρήκε εργασία και εγκαταστάθηκε στο δικό της σπίτι, κάνοντας μία νέα αρχή. Το παιδί, μένει προσωρινά με τον πατέρα του, με τον οποίο ήρθαν σε επικοινωνία κοινωνικές υπηρεσίες, μέχρι η μητέρα να ορθοποδήσει πλήρως οικονομικά.

Ενας ακόμη άστεγος από άλλη πόλη της Θεσσαλίας που αναζήτησε καταφύγιο στον Βόλο, όταν η ζωή του καταστράφηκε, κατάφερε επίσης να βρει εργασία και πλέον καλύπτει μόνος του τα έξοδά του.

Ο νέος χρόνος θα βρει έναν άλλον πρώην φιλοξενούμενο της δομής, να κάνει μία εντελώς νέα αρχή. Μετακόμισε στη Γαλλία, όπου βρήκε εργασία, σπίτι και πλέον η περίοδος της αστεγίας του, ανήκει στο παρελθόν.

Σήμερα, στον Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Βόλου, στην περιοχή της Νεάπολης φιλοξενούνται 14 άτομα, στην πλειοψηφία τους άνδρες και μάλιστα χωρίς οικογένειες, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχασαν την εργασία τους, αντιμετώπισαν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν κάποιους από αυτούς ακόμη και σε χωρισμό και αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Σε αναμονή προκειμένου να περάσουν από τις απαιτούμενες εξετάσεις, βρίσκονται επιπλέον τέσσερις περιπτώσεις αστέγων. Ωστόσο, ο αριθμός των φιλοξενούμενων αστέγων έχει μειωθεί κατά πολύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ξενώνας Αστέγων στην Άλλη Μεριά, πλέον δεν λειτουργεί επειδή δεν υπάρχουν ανάγκες φιλοξενίας. Ο δε Ξενώνας της Νεάπολης είναι δυναμικότητας 20 ατόμων.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα περιστατικά αστέγων έξω που έχουν ανάγκη στέγης και για τους οποίους έχουμε πλήρες ιστορικό, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να ενταχθούν στη δομή. Πρόκειται για περιπτώσεις αστέγων που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, σωματικής ή ψυχολογικής που με βάση τον κανονισμό λειτουργίας αποκλείονται από τον ξενώνα ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού και χρειάζονται να αντιμετωπιστούν διαφορετικά», σημειώνει η κ. Χάλαρη.

Η ίδια επισκέφθηκε προχθές τον Ξενώνα Αστέγων, συνομίλησε με τους φιλοξενούμενους και αντάλλαξε μαζί τους ευχές για την Πρωτοχρονιά, ενώ τους προσέφερε Βασιλόπιτες και γλυκά για τις γιορτινές αυτές ημέρες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου