Βράβευση ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα που καταδεικνύει τα οφέλη της ήπιας άσκησης κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID
Πανελλήνια διάκριση για ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πρωτοτύπησε με έρευνά της αποδεικνύοντας τα οφέλη που έχει η ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της νοσηλεία σε ασθενείς με κορονοϊό. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κλινικό εργοφυσιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Σταύρου βραβεύτηκε για την εργασία της στο πλαίσιο του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποίησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Τη βράβευση της ομάδας ανακοίνωσε ο κ. Σταύρου με δημόσια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγχαίροντας τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχε παρουσιάσει προκαταρκτική αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας και στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ημέρες Πνευμονολογίας», που είχε φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο στον Βόλο.
Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, η οποία έρχεται να καταδείξει τα οφέλη ακόμη και της ήπιας άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό και να σηματοδοτήσει την έναρξη πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής ήπιας άσκησης σε νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής ως «φάρμακο» για τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής τους κατάστασης.
Για την εκπόνηση της έρευνας επιλέχθηκαν ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην κλινική για έξι με επτά ημέρες κατά μέσο όρο. Οι ασθενείς επειδή βρίσκονταν σε καραντίνα, σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο, ήταν κλινήρεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν έκπτωση της μυικής μάζας, αυξημένους δείκτες φλεγμονής και αυξημένη γενική κόπωση.
Το pilates στην υπηρεσία της καλής υγείας
Αγοράστηκαν μπάλες pilates, ελαστικοί ιμάντες και hand grip (ταναλάκια χεριών) και θεράποντες γιατροί, προέτρεπαν τους ασθενείς να ακολουθούν σε ημερήσια βάση, μετά τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας τους, ήπιο πρόγραμμα άσκησης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χειροδυναμομέτρηση με hand grip, πιέσεις στη μπάλα που έβαζαν ανάμεσα στα πόδια και ασκήσεις του άνω τμήματος του κορμού με τα λάστιχα. Κλήθηκαν να κάνουν τρία σετ των οκτώ επαναλήψεων με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν τις ήπιες, λειτουργικές ασκήσεις είχαν χαμηλότερο οξειδωτικό στρες (χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής), μικρότερη δύσπνοια μετά το εξιτήριο, ενώ σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν κατέγραψαν πιο υψηλό σκορ όσον αφορά την ετοιμότητά τους να επιστρέψουν στην εργασία αλλά και τις δραστηριότητές τους.
«Ηταν ασθενείς που ακολούθησαν την ίδια αγωγή, φαίνεται όμως ότι η νοσηλεία τους έγινε πιο ευχάριστη και δημιουργική και είχαν καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Σταύρου.
Μάλιστα πρόκειται να προταθεί να εκδοθούν οδηγίες για ήπια άσκηση που θα ακολουθούν νοσηλευόμενοι ασθενείς της Πνευνομολογικής Κλινικής, αντίστοιχο δηλαδή του διαιτολογίου που ακολουθεί κάθε ασθενής, ανάλογα με την ασθένειά του.
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, η άσκηση είναι πολύ σημαντική στη διάρκεια της νοσηλείας, κάτι που φαίνεται και από διεθνείς μελέτες. «Γνωρίζουμε μέσα από μελέτες ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται για διάστημα της μιας εβδομάδας και πάνω, παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Με την ήπια άσκηση ο ασθενείς βελτιώνεται και σωματικά και γνωστικά. Μάλιστα στην Αγγλία, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει φυλλάδιο ασκήσεων τις οποίες καλείται να ακολουθεί ο ασθενείς όσο νοσηλεύεται και οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται όταν δέχεται επισκέψεις, για παράδειγμα να σηκώνεται από το κρεβάτι του. Υπάρχει δε και μία μελέτη του 2020 που δείχνει ότι ασθενείς που κάνουν ασκήσεις βάδησης, ενδυνάμωσης και ισορροπίας, μειώνουν τη διάρκεια της νοσηλείας τους», επικαλείται διεθνείς μελέτες.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ