ΤΟΠΙΚΑ

«Ο πόλεμος φέρνει μόνο δυστυχία»

ο-πόλεμος-φέρνει-μόνο-δυστυχία-86921

ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εντυπωσιακά έργα με αντιπολεμικά μηνύματα από μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Με συγκλονιστικές ζωγραφιές και μηνύματα, που ευαισθητοποιούν το κοινωνικό σύνολο, μίλησαν για τον πόλεμο μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Με τη σοφία και τον αυθορμητισμό της παιδικής τους ηλικίας, μικροί μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή βίας, λέγοντας «όχι στον πόλεμο και στον πόνο, ναι στην ειρήνη».

Στο πλαίσιο σχολικών δράσεων με έντονα κοινωνικά μηνύματα, οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις τους, εντυπωσιάζοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και συνομηλίκους, με την ωριμότητά τους.

Οπως έγραψε χαρακτηριστικά μαθητής: «Στον πόλεμο υπάρχουν πολλές συνέπειες. Κάποια παιδιά μένουν ορφανά και υπάρχουν πολλές απώλειες. Σπίτια καταστρέφονται, η οικονομία πέφτει και ο άνθρωπος γίνεται μια μηχανή πολέμου, που κάνει τα πάντα για να επιζήσει. Ξεχνά ότι είναι άνθρωπος και φέρεται σαν κάτι που σκοτώνει ακόμα και για να φάει ή για να μην το σκοτώσουν. Οταν έχει χάσει όλους τους δικούς του, δεν σταματά να κλαίει από το πένθος του. Τότε καταλαβαίνει τι θα πει πόλεμος!».

«Στο σχολείο μας, οι εκπαιδευτικοί μας ευαισθητοποιήθηκαν τόσο ως πολίτες, όσο και ως λειτουργοί της Εκπαίδευσης. Χειρίστηκαν με κατανόηση και διακριτικότητα το θέμα, δείχνοντας τον προβλεπόμενο σεβασμό στην εθνική καταγωγή και την ευαισθησία όλων. Τα παιδιά και το σχολείο είναι, άλλωστε, έξω από κάθε πόλεμο. Εχοντας πλέον και τη θεσμική κάλυψη και πιο συγκεκριμένα μετά τις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, που εξέδωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης υποστηρικτικών δράσεων, οργανώσαμε τον τρόπο παρέμβασής μας και αφιερώσαμε χρόνο για συζητήσεις με τους μαθητές μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου Πασχάλης Δήμου.

Δόθηκε ουσιαστικός χρόνος για ειλικρινή και προσαρμοσμένη, ανά τάξη, συζήτηση. Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους μαθητές, διερευνήθηκαν οι έννοιες του πολέμου και της ειρήνης, τα παιδιά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και δόθηκαν απαντήσεις στο ερώτημα «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όσους πλήττονται από τον πόλεμο;».

Σε αυτό το πλαίσιο γνώρισαν θεσμούς, που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες δράσεις, όπως οι Διεθνείς Οργανισμοί και ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κανόνες διεθνούς δικαίου και αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία. Παράλληλα «αξιοποιήσαμε το εκπαιδευτικό υλικό για μία διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και συγκεκριμένα εκπαιδευτικό υλικό διδακτικών βιβλίων, παραδείγματα από την καθημερινή σχολική ζωή και υλικό από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ιδιαίτερα των θεματικών κύκλων «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, Ζω καλύτερα-Ευ ζην»», εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου.

Με τη βοήθεια της λογοτεχνίας, οι μαθητές εμβάθυναν στις έννοιες του πολέμου και της προσφυγιάς. Σύμφωνα με τον κ. Δήμου, «τα παιδιά έβγαλαν το συμπέρασμα από μόνα τους για το πώς πρέπει να αντιδρά κάθε άνθρωπος στον παραλογισμό του πολέμου, σώζοντας τον άνθρωπο».

«Οχι στον πόλεμο στην Ουκρανία» διατράνωσαν τα παιδιά, καταδικάζοντας τον πόλεμο και απαιτώντας με τα συνθήματά τους, με τις εικαστικές τους δημιουργίες, με κολλάζ, πανό και πολλά ακόμα «Ειρήνη Τώρα!» ελπίζοντας η φλόγα της ειρήνης να επικρατήσει παντού. Η δράση τους συνοδεύτηκε και από τους παρακάτω στίχους του Γιάννη Ρίτσου: «Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη, Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη, Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα, είναι η ειρήνη».

Αυτό λοιπόν το ηχηρό μήνυμα έστειλαν μικροί μαθητές και μαθήτριες του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, μήνυμα για ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών. «Στο χέρι μας είναι, εμείς οι μεγάλοι να φροντίσουμε να μη χαθεί αυτή η παιδικότητα, η αγάπη, η ευαισθησία και ο αλτρουισμός από τα παιδιά», επισημαίνει ο διευθυντής του σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου