ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες αγοράζουν ψωμί βερεσέ

βολιώτες-αγοράζουν-ψωμί-βερεσέ-86636

Δραματική μείωση σημειώνεται στις πωλήσεις ψωμιού, η οποία αγγίζει το 60% την τελευταία δεκαετία, με πολλούς νεόπτωχους, οι οποίοι διέθεταν κάποτε οικονομική επιφάνεια, σήμερα να αγοράζουν ψωμί βερεσέ, λόγω οικονομικής δυστοκίας και έλλειψης εργασίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βάλει λουκέτο τέσσερα αρτοποιία της περιοχής μας, ενώ παράλληλα υπάρχουν επαγγελματίες που αναζητούν εργασία σε χώρες του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Αρτοποιών, Κωνσταντίνος Τσουράπας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η οικονομική δυστοκία του κόσμου είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, διότι δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και συμπολίτες που είχαν αναπτύξει έντονη επιχειρηματική και επαγγελματική, γενικότερα, δραστηριότητα, πριν από την περίοδο της κρίσης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των νεόπτωχων που διαθέτουν λίγα κέρματα, τα οποία μόλις επαρκούν για μια φρατζόλα ψωμί ή δύο-τρία μικρά ψωμάκια. «Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν επικερδείς εργασίες και σήμερα δεν έχουν απασχόληση», επεσήμανε ο ίδιος. Παράλληλα, αρκετοί καταναλωτές αγοράζουν ψωμί με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ελλείψει ρευστού.

Κατά γενική ομολογία, η καθημερινότητα των επαγγελματιών έχει καταστεί πολύ δύσκολη, λόγω της μείωσης των πωλήσεων και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και των λοιπών υποχρεώσεών τους.

«Τους δύο τελευταίους μήνες έχουμε σταθερή πτώση τζίρου γύρω στο 5 με 7%, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών και προσθέτει: «Υπάρχει αύξηση στις πρώτες ύλες, που φτάνει γύρω στο 8 με 10%».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος, αλλά και όλο το φάσμα των επαγγελματιών, είναι προφανή, αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρτοποιών να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, κόντρα στην κρίση, αναπτύσσοντας παράλληλα κοινωνικό έργο.

Το φαινόμενο της μείωσης της μειωμένης ζήτησης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων καθίσταται πιο έντονο την τελευταία τριετία, ενώ οι αρτοποιοί διατηρούν στα ίδια επίπεδα τις τιμές των προϊόντων τους, χωρίς καμία αύξηση την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να διευκολύνουν το καταναλωτικό κοινό στην περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου