ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Επιτακτική ανάγκη το «άνοιγμα» της κινητικότητας

κων-μαραβέγιας-επιτακτική-ανάγκη-το-866002

Την επιτακτική ανάγκη να «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες κινητικότητας του προσωπικού στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επανέλαβε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο με θέμα «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Ο κ. Μαραβέγιας έκανε αρχικά σύντομη αναφορά στα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως η χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ εν όψει Χριστουγέννων σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες, η ρύθμιση και παραγραφή ασφαλιστικών εισφορών με χαρακτηριστικότερη την παραγραφή οφειλών στον Ε-ΕΦΚΑ σε βάθος 10ετίας και η επέκταση της μάχιμης 5ετίας, για την εξαγορά πρόσθετου χρόνου συνταξιοδότησης για όλους τους ένστολους.

Στη συνέχεια εστίασε στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και τα «μέτρα αναδιοργάνωσης» φορέων κοινωνικής ασφάλισης όπως ο Ε-ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ, που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ΤΕΚΑ, ο βουλευτής σημείωσε ότι παρά τις έντονες προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή για το στήσιμο του νέου Επικουρικού Φορέα, το ΤΕΚΑ βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη προσωρινή φάση, όσον αφορά την διοικητική του δομή αλλά και την στελέχωση του με υπαλλήλους από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, οφείλεται στο απόλυτο «πάγωμα» της κινητικότητας του προσωπικού της Κοινωνικής Ασφάλισης εδώ και 5 χρόνια. Η οριζόντια απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή μιας τεχνητής στασιμότητας στον ίδιο τον ΕΦΚΑ, που με ιατρικούς όρους θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένα «εγκεφαλικό επεισόδιο» που ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει στον φορέα να αναδιατάξει ουσιαστικά τις δυνάμεις του. Αυτή η ίδια απαγόρευση, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, είναι που εμποδίζει την ενίσχυση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου με ανθρώπους γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την ομαλή στελέχωση άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν την μορφή ΝΠΔΔ.

Τούτων δεδομένων ο βουλευτής επανέλαβε την πρότασή του για «άνοιγμα» της κινητικότητας, τουλάχιστον εντός του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Ε-ΕΦΚΑ με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το νέο οργανισμό του, ο οποίος θα απαντά επιτέλους οριστικά σε εκκρεμή ζητήματα δομής και στελέχωσης του.

Επανερχόμενος στα κοινωνικά μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, τόνισε ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί το έκτακτο προνοιακό βοήθημα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, Άτομα με Αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ταυτόχρονα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν επιπλέον μιάμιση δόση για τις γιορτές. «Πρόκειται για παροχές με απολύτως μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έτσι ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα στήριξης των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας για το 2022», τόνισε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι ως σημαντικά μέτρα τη συντόμευση του χρόνου καταβολής των αυξήσεων που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων για το 2023 και την αύξηση κατά 25% των έκτακτων προνοιακών επιδομάτων με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών – περιουσιακών κριτήριων ευαλωτότητας.

«Όλα αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευση της ΝΔ στην κοινωνική της ατζέντα», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου