ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα νέες οικοδομές

στον-αέρα-νέες-οικοδομές-86602

Επιστρέφονται προκαταβολές από εργολάβους, που δεν βγαίνουν πλέον για να στηρίξουν τις οικοδομές, που άρχισαν – Στα ύψη τα οικοδομικά υλικά.

Ούτε στον χειρότερό τους εφιάλτη δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομή, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο τρίμηνο με το ράλι των τιμών σε οικοδομικά και αδρανή υλικά.

Ακόμη και οι απλές τάβλες, που χρησιμοποιούνται σε μία οικοδομή για σκαλωσιά, αλλά και τα ξύλα για το καλούπωμα κοστίζουν πλέον μία περιουσία.

Οι αυξήσεις στην προμήθεια παρόμοιων υλικών ανέρχεται έως 150%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μάντρες να δίνουν μάχη για να παραμένουν ανοιχτές. Εκτός από την αύξηση του κόστους στα οικοδομικά υλικά, έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης την αύξηση στο μεταφορικό κόστος, τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς στην ενέργεια και την καθίζηση των τζίρων λόγω μειωμένων παραγγελιών.

Την ίδια ώρα ο κατασκευαστικός κλάδος, που είχε αρχίσει να αναθερμαίνεται, βιώνει τους τελευταίους μήνες τον δικό του Γολγοθά. Ειδικά οι μικρομεσαίοι εργολάβοι, που περίμεναν πάλι την οικοδομή να ανθίσει, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, εργολάβοι επικοινωνούν με πελάτες και επιστρέφουν προκαταβολές για σπίτια που είχε «συμφωνηθεί» να ανεγερθούν, καθώς πλέον το προϋπολογισθέν κόστος έχει αυξηθεί μέχρι και 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί πελάτες να σπεύδουν να αναθεωρήσουν συμφωνίες που είχαν «κλειστεί».

«Οταν το κοστολόγιο που είχε προϋπολογίσει ο μηχανικός για την ανέγερση μίας οικοδομής από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται πλέον στα 1.300 ευρώ τουλάχιστον, αυτό σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα έχουν αυτά τα χρήματα και ζητούν να μην ξεκινήσει το έργο. Υπάρχουν ήδη τέτοιες περιπτώσεις στον Βόλο, με τους εργολάβους να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν τις προκαταβολές που πήραν», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ιδιώτης εργολάβος.

Η παραπάνω ζοφερή κατάσταση δεν είναι απόρροια της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα «μαύρα σύννεφα» είχαν κάνει την εμφάνισή τους από τις αρχές φθινοπώρου και τώρα πλέον έχουν «κυκλώσει» τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τις επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από την οικοδομή. Η ρωσική εισβολή όμως ήταν «το κερασάκι στην τούρτα», αφού επέτεινε ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες.

Οι τιμές σε τάβλες και αδρανή υλικά… σπάνε το κοντέρ

Τα χαμόγελα των ιδιοκτητών μαντρών και κατασκευαστών έχουν παγώσει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στα δομικά υλικά.

«Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε υλικά που είναι πολύ σημαντικά για την οικοδομή», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μιχάλης Οικονόμου, ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας ξυλείας.

Οι αυξήσεις σε διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή έχουν αυξηθεί από 25% έως 150%, όπως λέει ο ίδιος.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στην ξυλεία που χρησιμοποιείται στο καλούπωμα και στις σκαλωσιές.

Για παράδειγμα από 480 ευρώ που κόστιζε το κυβικό το ξύλο για το καλούπωμα, το κόστος πλέον ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, δηλαδή έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Επίσης ακόμη και η τιμή της πιο απλής τάβλα που πωλούνταν πριν από τρείς μήνες 280 ευρώ το κυβικό, τώρα διατίθεται στην αγορά προς 500 ευρώ.

«Φωτιά» και οι τιμές στα αδρανή υλικά

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι σωλήνες χαλκού 16,4%, οι σιδερόβεργες 16,3%, τα καλώδια 12,1%, τα καλοριφέρ 7,5% και τα τούβλα 4,7%.

«Η αύξηση της ζήτησης και το μεταφορικό κόστος που έχει αυξηθεί κατά 20% έφεραν σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των δομικών υλικών», εκτιμά απ’ την πλευρά του μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τάσος Πασχαλόπουλος, ιδιοκτήτης μάνδρας οικοδομικών και άλλων υλικών στον Βόλο.

«Το ράλι ακρίβειας και στα δομικά υλικά αναμένεται να ανακοπεί μόλις η διεθνής παραγωγή επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και πέσει το μεταφορικό κόστος», προσθέτει ο ίδιος.

Δίνοντας μία τάση μεγέθους για τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί ο κ. Πασχαλόπουλος αναφέρει ότι οι τιμές σε γυψοσανίδες, σιδηρικά και μέταλλα είναι από 40% έως 50% από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τώρα.

Επίσης κατά 10% έως 20% έχουν αυξηθεί οι τιμές στο τσιμέντο και σε άλλα αδρανή υλικά.

Στη λιανική αγορά τα οικοδομικά υλικά έχουν εκτιναχθεί κατά 70%. «Ακόμη και πελάτες που θέλουν να βάψουν το σπίτι τους κάνουν πλέον πίσω», επισήμανε ο κ. Πασχαλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις οικοδομικών και αδρανών υλικών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου