ΤΟΠΙΚΑ

«Στερεύει» από αίμα το Αχιλλοπούλειο

στερεύει-από-αίμα-το-αχιλλοπούλειο-865743

Επικίνδυνες ελλείψεις στα αποθέματα αίματος παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθέματα κινούνται σε οριακά επίπεδα και αν υποχωρήσουν περαιτέρω θα σημάνει συναγερμός, καθώς δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Σημαντικό ρόλο για την καμπή στα αποθέματα φαίνεται πως διαδραματίζει για μία ακόμη φορά η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και η απροθυμία εν πολλοίς σημαντικού αριθμού πολιτών για προσφορά αίματος που καταγράφεται στο διάστημα ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες και καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων αλλά και της κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν στα έκτακτα περιστατικά.

Ενδεικτικό της αγωνίας της ομάδας αιμοδοσίας είναι η έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών που απευθύνει η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Βόλου προκειμένου να διασφαλιστούν η επάρκεια αίματος και συνεπώς η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το αίμα σώζει ζωές. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα. Οι ελλείψεις είναι σοβαρές και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση και οι πολίτες θα ανταποκριθούν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γιατρός της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου Εύα Κουτσιμπάνα.

Η μείωση των αιμοδοτών φέρνει και αντίστοιχη των αποθεμάτων αίματος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις τελευταίες μέρες στο τμήμα αιμοδοσίας οι αιμοληψίες είναι ελάχιστες.

Όμως, την ίδια ώρα οι ανάγκες για αίμα δεν κάνουν διακοπές.

«Τη στιγμή που η προσφορά αίματος μειώνεται, οι ανάγκες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο με τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων, των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία αλλά και των τραυματιών από τα τροχαία που αυξάνονται λόγω της κινητικότητας των συμπολιτών εξαιτίας των θερινών διακοπών και αυτό καθιστά το ραντεβού για εθελοντική προσφορά αίματος ακόμα πιο σημαντικό αυτή την περίοδο», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝΒ και καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες «να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη», ενώ τονίζεται ότι «η ανάγκη για αίμα είναι καθημερινή και αφορά σε όλους μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου