ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος

δεν-έχουν-δει-το-χρώμα-του-χρήματος-865269

Περίπου χίλιοι καταρτιζόμενοι επιδοτούμενων προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) – πρώην ΟΑΕΔ, περιμένουν για περισσότερο από έναν χρόνο να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Η αλλαγή του συστήματος καταβολής των επιδοτήσεων έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για επιδοτούμενα προγράμματα που είχαν ξεκινήσει στον Βόλο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021 και αφορούσαν σε διάφορα αντικείμενα, από μάρκετινγκ για την προώθηση προϊόντων έως και πληροφορικής.

Τα σεμινάρια διάρκειας περίπου δύο μηνών παρακολούθησαν εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι θα πληρώνονταν για τις ώρες κατάρτισής τους από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο οι μήνες πέρασαν και έως και σήμερα δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Στην προσπάθειά τους να πάρουν απαντήσεις επικοινώνησαν με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα, ενώ επιχείρησαν να έρθουν σε επικοινωνία και με υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ξανά… θυμήθηκαν ότι τους οφείλονται χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια, μόλις έλαβαν μόλις πρόσφατα ενημερωτικά μηνύματα για την έναρξη νέου κύκλου σεμιναρίων. Το πρόβλημα κατήγγειλαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή χρημάτων οφείλονται στην αλλαγή συστήματος πληρωμής των επιδοτούμενων σεμιναρίων μέσω της ΔΥΠΑ. Μέχρι πριν δύο χρόνια, ο πρώην ΟΑΕΔ πλήρωνε απευθείας τους καταρτιζόμενους. Πλέον για να καταβληθούν τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να πληρώσει ο φορέας ο οποίος εμφανίζεται ως οργανωτής και αποδέκτης της χρηματοδότησης. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου που θα πρέπει να καταβάλλει ποσό 3.500 ευρώ ώστε τα έγγραφα των καταρτιζόμενων να μπορέσουν να σταλούν στη ΔΥΠΑ και να ξεκινήσει η πληρωμή τους σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή το χρώμα του χρήματος περιμένουν να δουν περί τους χίλιους καταρτιζόμενους που παρακολούθησαν συνολικά 35- 40 προγράμματα κατάρτισης σε διάφορα αντικείμενα, από το σύνολο των 70 που ήταν σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι για τα υπόλοιπα προγράμματα οι καταρτιζόμενοι έχουν πληρωθεί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου