ΤΟΠΙΚΑ

Eλεγχοι – σκούπα για μαύρη εργασία από τους «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας

eλεγχοι-σκούπα-για-μαύρη-εργασία-από-864822

Φύλλο και φτερό έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες θερμοκήπια εποχικών φυτών και συσκευαστήρια λαχανικών και φρούτων από τους «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι «σκούπα» και να βεβαιωθούν πρόστιμα σε όσες μεταποιητικές επιχειρήσεις απασχολούν παράνομα προσωπικό, δίχως ασφάλιση, αλλά και δίχως άδεια εργασίας, καθώς η πλειονότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων απασχολεί αλλοδαπούς από τρίτες κυρίως χώρες.

Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και γίνονται από μικτά συνεργεία στα οποία συμμετέχουν επιθεωρητές εργασίας, επιθεωρητές υγιεινής και ασφάλειας και εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Οι επιχειρήσεις ελέγχονται αν τηρούν την εργατική νομοθεσία, αν ασφαλίζουν το προσωπικό, αν λαμβάνουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αν το εργατικό δυναμικό που είναι στη δούλεψή τους έχει άδεια παραμονής ή βρίσκεται παράνομα στην περιοχή και τη χώρα.

Κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με αδήλωτη εργασία, μη τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους εποχιακοί, οι οποίοι συνήθως πληρώνονται με αποδοχές χαμηλότερες και από τον κατώτατο μισθό, ενώ οι συνθήκες εργασίας πολλές φορές δεν είναι οι πρέπουσες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως η εντατικοποίηση χτυπά «κόκκινο», όχι μόνο σε εκείνους που απασχολούνται για τη συγκομιδή των προϊόντων, αλλά και στο τεχνικό προσωπικό (οδηγούς κλαρκ, συντηρητές, ηλεκτρολόγους κ.ά.) που πολλές φορές εργάζονται 12ωρα.

Επίσης οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά μέρες τη βδομάδα, καταγράφονται αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, η ασφάλιση είναι υποτυπώδης, ενώ ακόμη έχουν εντοπιστεί καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα.

«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων δεν συμπληρώνει καν τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς με το ζόρι προφταίνουν να κάνουν 40 μεροκάματα ως εποχικοί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εργαζόμενος στον κλάδο.

Σημειώνεται πως η Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε άλλους κλάδους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου