ΤΟΠΙΚΑ

«Μαϊμού» πωλητές ξάφριζαν σπίτια – Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση

μαϊμού-πωλητές-ξάφριζαν-σπίτια-εξ-864454

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συνδυαστική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε σωρεία κλοπών από οικίες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση ανέπτυξε την παράνομη δράση της στις παρακάτω πόλεις: Βόλο, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αθήνα, Μαρούσι, Πέραμα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Άρτα, Δράμα, Βέροια, Ιωάννινα, Λαμία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης.

Αστυνομικές πηγές ενημέρωσαν τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στον Βόλο η εγκληματική οργάνωση «χτύπησε» σε τέσσερα σπίτια, αρπάζοντας χρυσαφικά και χρήματα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις από τα ακίνητα στα οποία μπούκαραν, οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν ανενόχλητοι.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ενημερώθηκε για την εξιχνίαση από προχθές το απόγευμα, καθώς ζητήθηκε να γίνει ταυτοποίηση σε τοπικό επίπεδο των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν δηλώσει κλοπή χρυσαφικών και χρημάτων.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής, στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και στη Λαμία, συνολικά 11 ημεδαποί (έξι άνδρες – πέντε γυναίκες), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Για τη σύλληψη των δραστών οργανώθηκε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η οποία υλοποιήθηκε με την συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πατρών, Λαμίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης , των Τμημάτων Ασφαλείας Δέλτα Θεσσαλονίκης, Ευόσμου, Ιλίου, Ξάνθης, Βέροιας, Λειβαδιάς και της ΟΠΚΕ Kαματερού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη 10 μελών της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες – έξι γυναίκες), που βαρύνονται με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Παρακολουθούσαν διαμερίσματα και μετά «χτυπούσαν»

Από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι από τον Ιούλιο του 2022, συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, διαπράττοντας 63 διακεκριμένες κλοπές από οικίες, σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια, κατά τις οποίες αφαίρεσαν συνολικά 178.870 ευρώ, τιμαλφή αξίας 424.900 ευρώ και 43 χρυσές λίρες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταπωλούσαν στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Ως προς την μεθοδολογία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται ότι, δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προσεγγίζοντας πρωινές και μεσημεριανές ώρες, διαμερίσματα πολυκατοικιών εντός αστικών ιστών.

Συστήνονταν ως … πωλητές

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενα τους πωλητές αντικειμένων, προσέγγιζαν τις οικίες, ώστε να διαπιστώσουν την απουσία των ενοίκων και στη συνέχεια με τη χρήση τηλεκάρτας ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, διερρήγνυαν ανασφάλιστες πόρτες και διέπρατταν τις κλοπές.

Μετά την τέλεση των κλοπών, οι συνεργοί τους, τους ανέμεναν σε οχήματα διαφυγής, τα οποία ενάλλασσαν κάθε φορά, προκειμένου να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αστυνομικές Αρχές.

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη φρασεολογία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των κατηγορουμένων στην Βέροια, στην Ξάνθη και στην Λειβαδιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.500 ευρώ, 4 οχήματα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM και πλήθος ρολογιών καθώς και τιμαλφή.

Επισημαίνεται ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν από την διάπραξη των κλοπών παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις 620.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή των κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου