ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη γραμμή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

στην-πρώτη-γραμμή-το-πανεπιστήμιο-θεσ-864269

Στην πρώτη γραμμή και μάλιστα με ενεργό ρόλο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο πρύτανης του οποίου, Ζήσης Μαμούρης, υπέγραψε χθες μνημόνιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την κατασκευή και δεύτερου πιο σύνθετου drone. Μετά τον «Αρχύτα» που βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησής του, στη γραμμή παραγωγής μπαίνει ο «Γρύπας», ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Χθες το μεσημέρι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και των πρυτανικών αρχών τεσσάρων Πανεπιστημίων της χώρας, Αριστοτελείου, Δημοκρίτειου, Θεσσαλίας και Πατρών, για την υλοποίηση του προγράμματος «Γρύπας».

Αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone).

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη, που υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας για λογαριασμό του Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω της Πολυτεχνικής Σχολής και του κοσμήτορα Γιώργου Σταμούλη και της ομάδας του θα συμμετέχει στον σχεδιασμό ενός drone μεγαλύτερων διαστάσεων που εμπίπτει στην κατηγορία μέσου υψομέτρου μακράς αυτονομίας. Το πρόγραμμα τριετούς διάρκειας χρηματοδοτείται με το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ και σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει. «Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι στην κατασκευή τμημάτων του drone», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο της εξωστρέφειας συνεργάζεται με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την προαγωγή της καινοτομίας, που αντανακλάται είτε σε επίπεδο κατασκευαστικού τομέα είτε σε επίπεδο υλοποίησης προγραμμάτων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, αναπτύσσει δράση τόσο σε επίπεδο βιομηχανικής κλίμακας όσο και παραγωγής πρωτοτύπων. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΑΒ που μας εμπιστεύτηκαν για την κατασκευή και του νέου drone που θα ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας μέσα από πολλαπλές δράσεις και εφαρμογές. Και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε και σε αυτή τη νέα πρόκληση», δήλωσε ο κ. Μαμούρης.

Στην τελική φάση ο «Αρχύτας»

Ο «Γρύπας» αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης σε περίπου δύο μήνες. Ηδη πάντως ο «Αρχύτας», βρίσκεται σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη στο τελικό στάδιο. «Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της υλοποίησης. Εχουν γίνει δοκιμαστικές πτήσεις, δημιουργήθηκαν τα καλούπια και αναμένεται να μπει στη γραμμή παραγωγής», είπε για το πρώτο ελληνικό drone που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2021.

Η κατασκευή του πλέον εισέρχεται σε τελικό στάδιο και το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό, σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Η κατασκευή του γίνεται εξ ολοκλήρου από την ΕΑΒ και τα ελληνικά πανεπιστήμια και το μόνο στοιχείο, που δεν είναι ελληνικό, είναι κάποιοι εμπορικού τύπου αισθητήρες, που θα ενσωματωθούν στο αερόχημα.

Το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας αλλά και για εμπορικές χρήσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου