ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχει μείνει στα χωράφια ούτε κλαδί για δείγμα…

δεν-έχει-μείνει-στα-χωράφια-ούτε-κλαδί-863684

Σε πονοκέφαλο για πολλούς κτηματίες εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση για έναν ακόμη λόγο, πλην τους αυξημένου κόστους παραγωγής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότερο πηγαίνουν στα χωράφια τους και συνειδητοποιούν ότι αυτά έχουν γίνει «βορά» σε άγνωστους. Μπαίνουν μέσα και αρπάζουν ξύλα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για θέρμανση τον χειμώνα.

Με το στόμα ανοιχτό έμεινε πριν από λίγες μέρες αμυγδαλοπαραγωγός στην περιοχή μεταξύ Σέσκλου και Διμηνίου. Συνειδητοποίησε ότι ορισμένα κλαδιά που είχε εναποθέσει σε μία γωνιά του κτήματος από αμυγδαλιές που «αρρώστησαν» εξαιτίας του παγετού, είχαν κάνει «φτερά».

Οι πατημασιές που παρατήρησε το έμπειρο μάτι του παρέπεμπαν ασφαλώς στους δράστες. «Βρίσκουν ευκαιρία και ορμάνε στα χωράφια που δεν είναι περιφραγμένα. Όπου εντοπίσουν ξερούς κορμούς, αλλά και κλαδιά τα αρπάζουν και γίνονται καπνός», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι γνωστός του στο Πήλιο, ελαιοπαραγωγός, επισκέφτηκε το χωράφι του, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση των δέντρων και την ωρίμανση του καρπού και διαπίστωσε ότι κάποιος είχε επιχειρήσει να κόψει ένα δέντρο, αλλά απέτυχε. Όμως, τα σημάδια, πάνω στον κορμό υπάρχουν για να καταμαρτυρούν την απόπειρα κλοπής του δέντρου… που θα κατέληγε σε καυσόξυλα.

Η λαθραία υλοτόμηση, εκτός από ότι είναι παράνομη πράξη, αποκτά πλέον και μία άλλη διάσταση κοινωνική, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που διακινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον ποινικό κώδικα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ξύλα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν τον χειμώνα.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνων που ενδεχομένως να θέλουν να τα πουλήσουν για να βγάλουν κέρδος, όμως, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο οι ίδιοι οι παραγωγοί αποκλείουν, αφού πριν από την ενεργειακή κρίση δεν είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου