ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Βόλου γκαζώνουν για το παγκόσμιο

μαθητές-του-βόλου-γκαζώνουν-για-το-παγ-862438

Εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό της διοργάνωσης Formula 1 in Schools θα διεκδικήσουν σήμερα, δύο σχολεία από τον Βόλο. Πρόκειται για το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, που θα συμμετέχουν με τις ομάδες φόρμουλα που έχουν δημιουργήσει, στον τελικό της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά στα χρονικά, θα διεξαχθεί στην πόλη. Ηδη στην αίθουσα εκδηλώσεων Ergon Showground, στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, έχει στηθεί πίστα 23 μέτρων με ηλεκτρονικά συστήματα προσομοίωσης, όπως είναι η πραγματική πίστα της Formula 1 για τις ανάγκες των τελικών αγώνων.

Πρόκειται για αγώνες ταχύτητας πίστας της τελικής φάσης του 11ου πανελλήνιου διαγωνισμού F1 in Schools 2022, για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια. Εχει προηγηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη Αττικής για τις ομάδες από σχολεία Αττικής και Νοτίου Ελλάδας και στις Σέρρες για τις ομάδες από σχολεία Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας.

Η προκριματική φάση του Βόλου, θα διεξαχθεί σήμερα, στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα (Ergon Showground Event Hall). Η προσέλευση των ομάδων θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και οι αγώνες θα γίνουν στις 10:00 για τα δημοτικά και στις 11:30 για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι νικητές, θα γίνουν οι βραβεύσεις και θα αναδειχθούν οι συμμετέχοντες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Μάρτιο του 2023, στην Αυστραλία.

Το «παρών» στον διαγωνισμό θα δώσει η ομάδα «Κένταυρος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλη της οποίας θα μιλήσουν στους μαθητές, ενώ στη διοργάνωση θα συμμετέχουν επίσης και σχολεία που δεν έχουν ομάδες φόρμουλα για να διαγωνιστούν, αλλά θα κληθούν εκείνη την ώρα να κατασκευάσουν χάρτινα μονοθέσια και να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πίστα.

Σημειώνεται ότι ο F1 in Schools είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Formula 1 και ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM στον κόσμο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και φοιτητές που δεν έχουν κλείσει το 19ο έτος της ηλικίας. Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη πολύτιμων ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών) για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1.

Το ενδιαφέρον συμμετοχής σχολείων απ’ όλη τη Θεσσαλία είναι ήδη μεγάλο και αναμένεται να δημιουργήσει «μαγιά» για τον επόμενο διαγωνισμό, ωστόσο τα «φώτα» θα πέσουν πάνω στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα εισιτήρια για τον παγκόσμιο τελικό.

Οι V-Tech Racing

Το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου θα τρέξει με το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο V-Tech Racing. Πρόκειται για αγωνιστικό που σχεδίασε και κατασκεύασε ομάδα μαθητών του σχολείου, οι Ιωάννης Δημητρίου, Δημήτρης Ιωάννου, Μιχάλης Λαμπράκης, Αγγελος Βαράκης, Ιφιγένεια Θέου και Φαίδρα Βάσιλα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Γεωργίου Κατιρτζίδη και Μαρίας Κοκκαλάρα. Οι μαθητές αξιοποίησαν γνώσεις, υλικά που προσέφερε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανέλαβαν να βρουν χορηγούς οι οποίοι υποστηρίζουν το εγχείρημά τους.

Οι Pegasus

Στη γραμμή της εκκίνησης, περιμένοντας να πέσει η σημαία, θα βρεθεί και η ομάδα του 9ου Γυμνασίου Βόλου, με το αγωνιστικό μονοθέσιο Pegasus, το οποίο δημιουργήθηκε σε 3D εκτυπωτή. Και σε αυτή την περίπτωση μαθητές του σχολείου ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθεσίου, το οποίο είναι μήκους 20 εκατοστών και βάρους μόλις 50 γραμμαρίων. Οι μαθητές που συνεργάστηκαν είναι οι Εβελίνα Αναγνωστοπούλου, Αφροδίτη Σπανομήτρου, Γιάννης Κρικελάς, Βασίλης Διακόσιας, Θεοδόσης Βουτσελάς, Ιωνας Αγραφιώτης, Χρήστος Βαΐτσης και Νικόλαος- Ταξιάρχης Σταμέλος, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Νίκης Χατζηκυριάκου και Γιάννη Τσαρτσάλη.

Στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν επίσης χωρίς να διεκδικούν εισιτήριο για το παγκόσμιο, ομάδες μαθητών δημοτικού από το TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το «Αξιον Εστί».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου