ΤΟΠΙΚΑ

Ο Σμόκι και η Τίνη στις «Ημέρες Πνευμονολογίας»

ο-σμόκι-και-η-τίνη-στις-ημέρες-πνευμον-862381

Το παιδικό βιβλίο με το αντικαπνιστικό περιεχόμενο, το «Χοπ… τρύπωσα» της Βολιώτισσας εκπαιδευτικού, Ζωής Γεροστάθη, το οποίο επανέκδωσε στις αρχές του έτους, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει τη δική του θέση στο ετήσιο συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας», που ξεκίνησε προχθές και συνεχίζεται έως και αύριο, Κυριακή, στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο.

Το παιδικό βιβλίο το οποίο επανεκδόθηκε αφού πρώτα εμπλουτίστηκε από εκπαιδευτικά παιχνίδια αναπνοής, διατίθεται δωρεάν στις «Ημέρες Πνευμονολογίας», προκειμένου να καταδειχθεί η δουλειά που γίνεται στο δημόσιο σχολείο, με στόχο να μην υπάρξουν νέες γενιές καπνιστών. Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 6.000 άτομα πεθαίνουν από το κάπνισμα και υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής των πνευμονολογικών κλινικών, μετά την πανδημία του κορονοϊού, στην αντικαπνιστική τους δραστηριότητα, μέσα από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Το βιβλίο υπογράφει η σημερινή διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, Ζωή Γεροστάθη, η οποία το είχε γράψει το 2017 κι ενώ υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Αλλης Μεριάς. Ηταν μάλιστα αποτέλεσμα σχολικού project στο πλαίσιο του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης, στο οποίο οι μαθητές διαπραγματεύονταν θέματα για την αναπνοή, την αντοχή και την υγεία. «Τότε είχα διαπιστώσει ότι οι γονείς των περισσότερων μαθητών ήταν καπνιστές. Τα παιδιά δήλωναν ότι τους ενοχλούσε ο καπνός στο σπίτι και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το κάπνισμα. Διαπίστωσα όμως ότι δεν υπήρχε βιβλίο ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό για αυτό το αντικείμενο και ότι έπρεπε να δημιουργήσω μόνη μου. Ουσιαστικά η ιστορία του βιβλίου χτίστηκε μέσα στην τάξη, ως μέρος του μαθήματος», σημειώνει η κ. Γεροστάθη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από το νηπιαγωγείο μέχρι τη δ’ τάξη του δημοτικού σχολείου. Αντιήρωες του βιβλίου είναι ο Σμόκι (καπνός) και η Τίνη (από το νικοτίνη) οι οποίοι προσπαθούν να διεισδύσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Στο βιβλίο τα παιδιά μαθαίνουν πόσο εθιστική είναι η νικοτίνη και τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ηρωίδα του βιβλίου, ένα κοριτσάκι, καταφέρνει να πείσει τους γονείς της να σταματήσουν το κάπνισμα.

Μέρος εκπαιδευτικού πακέτου

Το βιβλίο κατά την επανέκδοσή του έχει εμπλουτιστεί με εκπαιδευτικά παιχνίδια αναπνοής. Μάλιστα, στόχος του κ. Γουργουλιάνη είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πακέτου με αντικαπνιστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται το βιβλίο, δύο τραγούδια που θα ηχογραφηθούν, «Ο πονηρός καπνός» και «Η πανούργα νικοτίνη», παιχνίδια για το μάθημα της γυμναστικής αλλά και παιχνίδια γλωσσικά και αναπνοής προκειμένου να μπορεί να αξιοποιείται διαθεματικά στα σχολεία.

Στη δημιουργία του εκπαιδευτικού πακέτου ήδη συνεργάζονται ο κ. Γουργουλιάνης και η κ. Γεροστάθη, ενώ αναμένεται η συμμετοχή της σχολικής νοσηλεύτριας Δήμητρας Σιαχπατζίδου, του καθηγητή αγγλικών που έγραψε τη μουσική των τραγουδιών Γιάννη Καραλάκου, του διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, Στέφανου Πίου αλλά και της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού Δανάης Σαλαμάνη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου