ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Οι 35 γιατροί είναι αδύνατον να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες της Μαγνησίας»

αλ-μεϊκόπουλος-οι-35-γιατροί-είναι-αδύ-862353

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με τον προσωπικό γιατρό και τις αδυναμίες που παρουσιάζει η νέα πλατφόρμα.

Το γεγονός ότι δεκάδες παραμένουν καθημερινά οι καταγγελίες πολιτών της Μαγνησίας, που δηλώνουν ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους σε Προσωπικό Γιατρό λόγω κάλυψης των διαθέσιμων θέσεων, ανέδειξε με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας τα επίσημα στοιχεία για το πόσοι τελικά είναι συνολικά οι πολίτες στη Μαγνησία που αδυνατούν σήμερα να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, αλλά και ο τοπικός τύπος, αναφέρουν ότι καθημερινά πολίτες συρρέουν στα φαρμακεία, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν μπορούν να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, καθώς οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Στη Μαγνησία, για το σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών που μπορεί να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, οι γιατροί στους οποίους οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν ως προσωπικό γιατρό είναι μόλις 35. Εξ αυτών, η πλειονότητα αφορά ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, εκτός 9 ιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ του Νομού.

«35 γιατροί είναι λογικά αδύνατο να καλύψουν τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές ανάγκες ενός πληθυσμού άνω των 100.000, που αφορά όλο το Νομό Μαγνησίας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο εγγεγραμμένος πληθυσμός ευθύνης ενός προσωπικού γιατρού δεν μπορεί να ξεπερνά τους 2.000 πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και σημείωσε ότι μπορεί ως προσωπικοί ιατροί να υπηρετούν και οι γιατροί των δημόσιων πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), ωστόσο εδώ και πάνω από τρία χρόνια πολλές πρωτοβάθμιες δομές στη Μαγνησία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η αδυναμία πολλών πολιτών της Μαγνησίας να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό προκαλεί δικαιολογημένη αγωνία και αναστάτωση, καθώς η προβλεπόμενη ποινή που θεσμοθέτησε η ΝΔ για μη εγγραφή, θα τους αναγκάζει να πληρώνουν 10% ακριβότερα τα φάρμακα, τις εξετάσεις και τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.

«Η Μαγνησία είναι μία περιοχή με πολλές ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και η διευκόλυνση των πολιτών στην πρόσβασή τους σε αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας είναι παραπάνω από αναγκαία», τόνισε ο Βουλευτής, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να μην ισχύσει η προβλεπόμενη ποινή της αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια, σε πολίτες που χωρίς προσωπική ευθύνη, έχουν πρακτική αδυναμία εγγραφής σε προσωπικό γιατρό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου