ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση εισαγωγών στο Αχιλλοπούλειο – Ενας στους τρεις χωρίς αναμνηστική δόση

εξαρση-εισαγωγών-στο-αχιλλοπούλειο-862339

Ενας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του covid 19, ενώ παράλληλα δεν έχουν κάνει ούτε το εμβόλιο γρίπης. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι γιατροί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο, όπου η συνεχίζεται η πίεση, εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών covid, εποχικής γρίπης και ιώσεων.

Οι μαζικές εισαγωγές συνεχίζονται. Μέσα σε λίγες ώρες προχθές Κυριακή οι γιατροί χρειάστηκε να δώσουν εντολή για την εισαγωγή έξι νέων περιστατικών στις Κλινικές, ενώ και χθες, αρχή της νέας εβδομάδας, υπήρχε αυξημένη κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων.

Χθες δεν δόθηκε κανένα εξιτήριο. Ο μέσος όρος των ημερών νοσηλείας στο Νοσοκομείο είτε πρόκειται για ασθενείς με covid, είτε με εποχική γρίπη ή αναπνευστική λοίμωξη υπολογίζεται στις επτά ημέρες, αν δεν υπάρξει υποτροπή.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στο Αχιλλοπούλειο ακόμη ένας θάνατος κορονοϊού.

Προβληματισμός για τις ευάλωτες ομάδες

Οι γιατροί ανησυχούν κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βόλου με κορονοϊό δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων προβληματίζει.

«Οι ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας και κυρίως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι και μη εμβολιασμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να ταλαιπωρηθούν από λοιμώξεις που πλήττουν το αναπνευστικό κυρίως, προκαλώντας ακόμη και βαριές πνευμονίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», συνιστά ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής των ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνεται το αδιαχώρητο.

Όπως λέει ο κ. Καραμέτος πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο ανοσίας που έχει ο κάθε οργανισμός τόσο στον κορονοϊό όσο και στις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη, αφού η μεταδοτικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι έξι ομάδες του πληθυσμού που οφείλουν οπωσδήποτε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό είναι όλοι οι άνω των 60 ετών, τα άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα και οι φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.

Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Καραμέτος είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε μεγάλο ποσοστό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, ώστε να ανανεώνεται η ανοσία.

«Η προηγούμενη ανοσία, και από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσηση, ούτως ή άλλως βοηθάει», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως τα υπάρχοντα εμβόλια πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξει του κορονοϊού σε ένα σημαντικό ποσοστό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου