ΤΟΠΙΚΑ

«Ολοι μαζί είναι πιο ωραία»

ολοι-μαζί-είναι-πιο-ωραία-862172

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έγινε στον κήπο του παιδικού σταθμού «Babyland -To νηπιαγωγείο της χαράς» το περασμένο Σάββατο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και μαθητριών σε ζητήματα ειρηνικής συνύπαρξης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής.

Με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Μάγου «Ο Γλυκανάλατος Πόλεμος» (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική), που με χιούμορ και φαντασία προσεγγίζει τον παραλογισμό του πολέμου, τα παιδιά συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα και συζήτηση για την αναγκαιότητα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι ερωτήσεις που έκαναν οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες στον συγγραφέα, με αφορμή την ιστορία του βιβλίου, οι οποίες αναδεικνύουν ότι ακόμη και «δύσκολα» θέματα μπορούν να γίνουν κατανοητά από τα μικρά παιδιά και να καλλιεργήσουν τον προβληματισμό τους και τη φαντασία τους. Εξάλλου, όπως πλέον υποστηρίζει η σύγχρονη παιδαγωγική η προσχολική ηλικία είναι η καταλληλότερη ηλικία προκειμένου να ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η αποδοχή του διαφορετικού «άλλου», η διαπολιτισμική συνύπαρξη, η καταδίκη των διακρίσεων και του ρατσισμού.

Στην εκδήλωση οι γονείς και συνοδοί των παιδιών είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε συνδυασμό με αξιόλογα παιδικά κείμενα και βιβλία μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μάθησης πλούσιο σε γνωστικά και επικοινωνιακά κίνητρα. Κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν τα μικρά παιδιά να διατυπώσουν την άποψη ότι «Όλοι μαζί είναι πιο ωραία». Ενα μήνυμα που αποκτά πολλαπλή αξία όταν έχει ειπωθεί αυθόρμητα από τη φωνή τετράχρονων και πεντάχρονων μαθητών και μαθητριών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου