ΤΟΠΙΚΑ

«Ενα από τα συμβάντα, που αντιμετωπίζονται με παιδαγωγική ευαισθησία»

ενα-από-τα-συμβάντα-που-αντιμετωπίζο-862005

Απαντά το Γυμνάσιο Αγριάς για το περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ μαθητών έξω από το σχολείο

Σε κοινή επιστολή – ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Αγριάς, αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της πόλης μας με βαρύγδουπους τίτλους για «άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών στο γυμνάσιο Αγριάς» και άλλα παρόμοια.

Μας προκάλεσε μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι η δημοσιογραφία πλέον φαίνεται να αναπαράγει ειδήσεις χωρίς να τις διασταυρώνει, όπως οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας απαιτούν, προβαίνοντας σε δημοσιεύματα που αλιεύονται από αμφιβόλου εγκυρότητας αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο το θέμα πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας, καθώς έγινε αναπαραγωγή της είδησης σε ποικίλα ηλεκτρονικά, έντυπα και τηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας με τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει «μελέτη περίπτωσης» σε σχολές δημοσιογραφίας.

Ο Σύλλογος των καθηγητών εξέτασε ενδελεχώς το ζήτημα και εντόπισε τους μαθητές που διαπληκτίσθηκαν εκτός του χώρου του σχολείου και μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τους γονείς τους και από τη συζήτηση προέκυψε ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, που, βέβαια, καταδικάζεται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν υπήρχε «απερίγραπτο σκηνικό βίας», ούτε «άγριο ξύλο», αντίθετα, ήταν ένα συμβάν από αυτά που αντιμετωπίζονται με παιδαγωγική ευαισθησία στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Επομένως, οι διαστάσεις που δόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αδικούν το σχολείο μας.

Θεωρούμε περιττό να διαψεύσουμε ότι το περιστατικό υπέπεσε στην αντίληψη καθηγήτριας του σχολείου μας χωρίς αυτή να αντιδράσει. Ακόμη, είναι αυτονόητο ότι πρώτιστο μέλημά μας, εκτός από τη διδασκαλία και τη μάθηση, είναι η αγωγή και η συμπεριφορά των μαθητών/τριών. Γι’ αυτό στο σχολείο μας δεν είχαμε ποτέ περιστατικά βίας, που απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό την κοινωνία μας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακαλούμε και περιμένουμε μία κατ’ ελάχιστον επανόρθωση».

Σ.σ.: Σε ό,τι αφορά τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διευκρινίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης του θέματος, αναζητήθηκε με επιμονή ο διευθυντής του σχολείου, χωρίς καμία ανταπόκριση στις κλήσεις. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η εφημερίδα αναζήτησε και άλλους καθηγητές του σχολείου, ενώ απευθύνθηκε και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Κανείς δεν ήθελε να μιλήσει για το περιστατικό, αλλά και κανείς δεν διέψευδε επεισόδιο μεταξύ μαθητών, απεναντίας ενημέρωναν ότι το γνωρίζουν.

Την επόμενη ημέρα, δε, και μόλις η επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου κατέστη δυνατή, οι θέσεις του μεταφέρθηκαν σε νεότερο εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Υπήρξε περιστατικό, αλλά μικρής έντασης».

Σημειώνουμε δε ότι η καταγγελία που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε επώνυμα και από εκπαιδευτικό, η οποία δήλωνε ιδιαίτερη ανήσυχη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου