ΤΟΠΙΚΑ

«Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι» ~ Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

είμαι-άνθρωπος-όχι-σκουπίδι-με-αφορ-861930

Γέμισαν οι κάδοι… του Βόλου με μηνύματα κατά του τράφικινγκ – Παρέμβαση ευαισθητοποίησης με θέμα την προσφυγική κρίση από 16χρονη street artist

Πώς μια 16χρονη street artist ανταποκρίνεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή; Με μία αφίσα με τον τίτλο «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι», που τις τελευταίες μέρες φιγουράρει επικολλημένη πάνω σε κάδους και στην πόλη του Βόλου, είναι η απάντηση.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της street artist Ελλάδας Στασινόγλου, η οποία με αυτό το τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση, που ταλανίζει την εποχή μας.

Η χάρτινη αφίσα, που είναι επικολλημένη πάνω σε κάδους, προβάλλει, με ένα scan, ψηφιακή ταινία για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία με αφορμή τα 100 χρόνια προσφυγικής κρίσης.

Η αφίσα «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι» αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας προσπάθειας να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες και μέσα, όπως, χαρτί, φιλμ animation, τηλεφωνία, επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και κάδους απορριμμάτων.

«Οταν σκανάρεις την αφίσα, τότε διά μαγείας μια fiction ταινία 30 δευτερολέπτων προβάλλει σαν ολόγραμμα πάνω ακριβώς στην αφίσα, μεταμορφώνοντας έτσι τον κάδο σε ζωντανό γλυπτό. Πολύ απλά έχεις συνδεθεί σε μια δωρεάν ιστοσελίδα και έχεις γίνει μάρτυρας των νέων δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας, που αξιοποιούν αποκλειστικά το web», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωση, που απέστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης.

Τυπωμένη με φυτικά fluo μελάνια η αφίσα με τον καιρό ξεθωριάζει. Οταν εμφανιστούν οι καινούργιες αφίσες πάνω στους κάδους, σημαίνει ότι το επόμενο επεισόδιο της σειράς είναι διαθέσιμο. Συνολικά θα «ανέβουν» τέσσερα επεισόδια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δεν πρόκειται για δράση ακτιβισμού, καθώς, όπως λέει ίδια η Ελλάδα Στασινόγλου, δεν ανήκει σε κάποια συλλογικότητα. Απλά, θέλει να υπενθυμίσει τη σκοτεινή πλευρά του προσφυγικού θέτοντας στο επίκεντρο τα πρώτα θύματα, τα παιδιά. Η ταινία μιλά για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία χωρίς να μασά τα λόγια της. Από το πρώτο επεισόδιο, που προβάλλεται ήδη και θα συνεχίσει μέχρι τέλη Ιουνίου, ακολουθούμε τον Γολγοθά της μικρής Χάγιας από τη Σενεγάλη, ενώ προσπαθεί να επιβιώσει στην Αθήνα.

Η αφίσα έχει ήδη επικολληθεί σε 8.000 σημεία ανά την επικράτεια, σε κεντρικές πλατείες, σχολεία, τουριστικά και εμπορικά κέντρα, σε δήμους που παραδοσιακά συνδέονται με τη Μικρασιατική Καταστροφή και συμμετέχει σε Φεστιβάλ, όπως το Street Art του δήμου Βύρωνα. Επίσης την έχουν σκανάρει 93.000 πολίτες σε 25 πόλεις.

Οσοι δεν βρίσκονται στον φυσικό χώρο, όπου είναι η αφίσα και θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας, μπορούν να απευθυνθούν στη δίγλωσση ιστοσελίδα www.stasishellas22.gr και στα αντίστοιχα social media κανάλια, που έχει επιμελώς ενεργοποιήσει η δημιουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου