ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοψία Χρ. Τριαντόπουλου σε έργα στις Μηλιές και το Φράγμα Παναγιώτικο

αυτοψία-χρ-τριαντόπουλου-σε-έργα-στις-861500

Στο Νότιο Πήλιο βρέθηκε την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σε έργα που υλοποιούνται στις Μηλιές και στο φράγμα Παναγιώτικο, μαζί με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, κ. Μιχάλη Μιτζικό, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Απόστολο Διανέλλο. Όσον αφορά τις Μηλιές, τα έργα αφορούν -μεταξύ άλλων- την αποκατάσταση χώρων και τη διαμόρφωση χώρων πάρκινγκ, παρέχοντας λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα για μία περιοχή που προσελκύει πολλούς επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, όσον αφορά το φράγμα Παναγιώτικο, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε βρεθεί και πέρυσι στο φράγμα, καθώς στο πλαίσιο της στήριξης περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από φυσικές καταστροφές είχε δρομολογηθεί η ένταξη έργων για την ενίσχυση και την ανάδειξη του φράγματος, τόσο μέσα από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και μέσα από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Ειδικότερα, παράλληλα με τις πρώτες παρεμβάσεις χρηματοδότησης για επισκευές και βελτιώσεις των υποδομών στο φράγμα Παναγιώτικο, προστέθηκαν -την προηγούμενη περίοδο- από την Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με τα αρμόδια Υπουργεία, δύο νέες παρεμβάσεις, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών, όσο και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας για τους επισκέπτες. Προς αυτή την κατεύθυνση:

(α) Εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου για την αποκατάσταση και βελτίωση του δρόμου κάτω από τον οποίο διέρχονται οι αγωγοί και ο οποίος συνδέει το επαρχιακό δίκτυο με το φράγμα, καθώς και για την αποκατάσταση τμήματος της στέψης του φράγματος, ώστε να προστατευθεί το δίκτυο και να διαμορφωθούν νέες συνθήκες πρόσβασης για κάθε ενδιαφερόμενο.

(β) Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 154.380 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο του έργου του Δήμου Νοτίου Πηλίου «Περιμετρικό μονοπάτι φράγματος ‘Παναγιώτικο’», με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του φράγματος, καθώς θα διευκολύνει την επιθεώρηση του έργου σε όλη του την έκταση, ενώ θα διαμορφωθούν και οι συνθήκες για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, παρέχοντας στους επισκέπτες έναν νέο χώρο ποιοτικής αναψυχής που θα συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Όπως προέκυψε και από την επίσκεψη στο πεδίο, οι παρεμβάσεις προχωρούν εντατικά, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ο οποίος είχε υποβάλει τα εν λόγω αιτήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Επισκεφτήκαμε με τη Δημοτική Αρχή τα έργα που υλοποιούνται στις Μηλιές και στο φράγμα Παναγιώτικο. Ειδικά το φράγμα Παναγιώτικο είναι μία κρίσιμη υποδομή για την περιοχή και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του, καθώς έχουν επιβαρυνθεί από πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρα από τα έργα για την αύξηση της ανθεκτικότητας του φράγματος απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δρομολογήσαμε και άλλες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του για τους επισκέπτες. Πρόκειται, άλλωστε, για μία περιοχή που το πλούσιο τουριστικό δυναμικό της δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα – και είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε ώστε να αλλάξει, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχετικές διαδικασίες και οι παρεμβάσεις προχωρούν, ώστε να έχουμε άμεσα την ολοκλήρωση των σχετικών έργων.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές στο Νότιο Πήλιο ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ μία σειρά από σημαντικά έργα έχουν προωθηθεί με εθνικούς, αλλά και ενωσιακούς πόρους, όπως το μεγάλο έργο βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’, του οποίου η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τη Δημοτική Αρχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου