ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικά sms για δωρεάν μαστογραφίες

μαζικά-sms-για-δωρεάν-μαστογραφίες-861480

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για τον καρκίνο του μαστού δίνει για πρώτη φορά το εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, που θεσπίστηκε στη μνήμη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και έχει στόχο να τις διευκολύνει να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Με σύνθημα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», καθώς το ζήτημα της πρόληψης και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού είναι κομβικό, στόχος είναι να πειστούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αφορά σε γυναίκες, που είναι στην ηλικιακή κατηγορία από 50 έως 69 χρόνων. Περιλαμβάνει εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους, κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος. Με τον τρόπο αυτόν, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για τις γυναίκες, που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Στη Μαγνησία τα πρώτα μαζικά μηνύματα για δωρεάν εξετάσεις μαστού έφτασαν στις γυναίκες δικαιούχους του προγράμματος, που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 50-69 ετών.

Στον Βόλο ήδη διαγνωστικά κέντρα, όπως «Ιατρική Απεικόνιση Βόλου», η γενική κλινική «ΑΝΑΣΣΑ», το κέντρο «Euromedica Υγεία Βόλου», έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και δέχονται τις πρώτες γυναίκες που υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία, ενώ στη Λάρισα από τα πρώτα ιατρικά κέντρα που εντάχθηκαν είναι το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Οι δωρεάν εξετάσεις επίσης μπορούν να γίνουν και σε δημόσιες δομές, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μαστογραφίες.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του σχεδίου δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά στις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη. Η διάρκεια θα είναι έως και το τέλος του 2025. Οι δικαιούχοι πατώντας πάνω στο σχετικό link, που αποστέλλεται μέσω SMS από την ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο gov.gr., μεταφέρονται στην ενημερωτική πλατφόρμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όπου υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Οι δικαιούχοι για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 69 ετών, να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προγράμματος και, τέλος, να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Μετά τα πρώτα μαζικά SMS που έφτασαν στις δικαιούχους, που είναι ηλικίας 50-54 χρόνων, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες των 55-59, των 60-64 και τέλος των 65-69 ετών.

Οσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει,τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο είτε μέσω email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Οι υπόλοιπες μπορούν να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της επιλογής τους, μετά από γνωστοποίηση στη δομή του ΑΜΚΑ και του παραπεμπτικού στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Το παραπεμπτικό μπορεί να εκτελεστεί σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Τα επόμενα στάδια

Εφόσον ως αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα BIRADS 3 και πάνω, που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός που δίνει στις δικαιούχους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης, σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας, όπως σε χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό (θεράπων ιατρός), ο οποίος είναι πιστοποιημένος χρήστης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η δυνατότητα έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας.

Η κλινική εξέταση διενεργείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ο θεράπων ιατρός, εφόσον μετά την κλινική εξέταση κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ευρήματος, εκδίδει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ενημερώνει σχετικά τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει παραπεμπτικό υπερηχογραφήματος μαστού, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο για ακόμη πιο ενδελεχή εξέταση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου