ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση του τζίρου μόνο για το 30% των καταλυμάτων τον περασμένο Ιούλιο

ενίσχυση-του-τζίρου-μόνο-για-το-30-των-κα-860707

Ποσοστό αύξησης στον τζίρο μόνο 14,9% είχε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στη χερσαία Μαγνησία, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης και διατηρούν διπλογραφικά βιβλία, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 55,1%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ποσοστό όμως αφορά μόνο στο 30% του συνόλου των καταλυμάτων, αφού στη μεγάλη πλειονότητα οι επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και δεν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Το υπόλοιπο ποσοστό είδε μείωση στον τζίρο, όταν προσδοκία για το φετινό καλοκαίρι ήταν να πιάσει τα επίπεδα κανονικότητας του 2019, από τα οποία απέχει πολύ.

Ο ξενοδόχοι επιβεβαιώθηκαν στις προβλέψεις τους ότι ο μισός Ιούλιος χάθηκε για τον τουρισμό της περιοχής όπως συνέβη και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αντιστοιχία που καλύπτει το ποσοστό κέρδους στα καταλύματα και στην εστίαση αντίστοιχα.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνος Λεβέντης λέει ότι εκείνη την περίοδο η μόνη περιοχή που ανέβαζε τα ποσοστά του τουρισμού ήταν η Σκιάθος.

«Η χερσαία Μαγνησία δεν είχε ικανοποιητικές κρατήσεις, αφού η πληρότητα έφθανε μόνο στο 30%-35%, λόγω του καιρού, της πανδημίας και της ακρίβειας», σημειώνει.

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης αναφέρει: «Εμείς «ψαρεύουμε» από μόνοι μας. Η Ρόδος για παράδειγμα μπορεί να έχει μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά δουλεύει μόνο με tour operators και με τιμές του σκοτωμού. Ποτέ η χερσαία Μαγνησία και κατ΄ επέκταση η Σκόπελος και η Αλόννησος δεν δούλευαν με tour operators.

Ηταν αναμενόμενο ότι Μάιο-Ιούνιο θα είχαμε μικρές πληρότητες. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι φέτος δεν θα δουλεύαμε και τον μισό Ιούλιο», σχολιάζει.

Αντίθετα ο Αύγουστος πήγε πάρα πολύ καλά, ενώ πλέον οι ξενοδόχοι περιμένουν να καλύψουν μέρος των απωλειών με τα έσοδα του Σεπτεμβρίου. «Σε όλα αυτά αποτελεί βασική παράμετρο το κόστος της διαμονής που έχε ξεπεράσει τις προβλεπόμενες δαπάνες, φθάνοντας στο 50% των εσόδων μας», σημειώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης αποδίδει τη μειωμένη κίνηση του Ιουλίου στο γεγονός ότι το α’ δεκαπενθήμερο δεν υπήρχαν κρατήσεις από τους βόρειους γείτονές μας και συγκεκριμένα τους Βούλγαρους, του Σέρβους και τους Ρουμάνους, οι οποίοι λόγω των αυξήσεων στις τιμές καυσίμων προτίμησαν εκείνο το διάστημα να μη μετακινηθούν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ιικό φορτίο του κορονοϊού, κάτι, που όπως υπογραμμίζει, «εμείς το είχαμε επισημάνει».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε πανελλαδικά σε 1.515.892.133 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 59,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, που είχε ανέλθει σε 949.372.488 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 266.398.024 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 199.754.443 ευρώ.

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 1.782.290.157 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,1% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 1.149.126.931 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (91,1%) και η μικρότερη αύξηση (14,9%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου