ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση για υποψηφιότητες διευθυντών σχολείων

παράταση-για-υποψηφιότητες-διευθυντ-860287

Παράταση, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, δόθηκε στη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν θέσεις διευθυντών σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πλην όμως δόθηκε παράταση έως τις 9 Ιανουαρίου, στις τέσσερις το απόγευμα, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Όπως έγινε γνωστό, από τα βασικότερα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις των διευθυντών σχολείων, είναι τα λεγόμενα Πιστοποιητικά Υπηρεσιακών Μεταβολών (Π.Υ.Μ.). Πρόκειται ουσιαστικά για έγγραφα που περιλαμβάνουν την «πορεία» κάθε εκπαιδευτικού πριν ακόμη τον μόνιμο διορισμό του και μετά από αυτόν, και τα οποία εκδίδονται από τους διοικητικούς υπαλλήλους των διευθύνσεων. Η έκδοσή τους χαρακτηρίζεται δε ως πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα οι διοικητικοί υπάλληλοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών.

Πρόσφατα μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είχε ζητήσει παράταση της διαδικασίας, στο περιθώριο κινητοποίησης που είχε πραγματοποιήσει έξω από την τοπική διεύθυνση.

Ηδη έχουν κατατεθεί συνολικά στον νομό, περισσότερες από 250 αιτήσεις εκπαιδευτικών που διεκδικούν συνολικά 163 θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στον χώρο της πρωτοβάθμιας στη Μαγνησία, έχουν προκηρυχθεί συνολικά 86 θέσεις διευθυντών, εκ των οποίων οι 78 αφορούν σε δημοτικά σχολεία, τέσσερις σε νηπιαγωγεία και ισάριθμες σε ειδικά δημοτικά σχολεία. Τις αιτήσεις τους για τις συγκεκριμένες θέσεις έχουν καταθέσει ήδη 115 εκπαιδευτικοί που διεκδικούν να αναλάβουν χρέη διευθυντή.

Αντίστοιχα υψηλός, είναι και ο αριθμός των αιτήσεων σε επίπεδο δευτεροβάθμιας όπου τις 72 θέσεις γυμνασίων και λυκείων και τις πέντε επιπλέον για πρότυπα και πειραματικά, διεκδικούν ήδη 140 υποψήφιοι διευθυντές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων, θα αναρτηθούν οι πίνακες με τα μόρια, θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη, πριν γίνουν οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις.

Σημειώνεται ότι οι σημερινοί διευθυντές βρίσκονται στις θέσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια, ήδη από το 2017, οπότε και ανέλαβαν καθήκοντα. Η θητεία τους έληξε στις 31 Ιουλίου 2020 και έκτοτε υπάρχουν διαρκείς παρατάσεις.

Ωστόσο, αίτημα του κλάδου των εκπαιδευτικών είναι οι τοποθετήσεις να ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος, προκειμένου να μην υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου