ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος…

δεν-έχουν-δει-το-χρώμα-του-χρήματος-859879

Σε απόγνωση βρίσκονται πάρα πολλοί επαγγελματίες στον Βόλο, που ανέλαβαν τεχνικές εργασίες σε δικαιούχους του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Οι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκονται απλήρωτοι τουλάχιστον επί 12 μήνες, εξαιτίας των καθυστερούμενων εκταμιεύσεων του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών για τα οποία καλούνται τώρα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, χωρίς να έχουν εισπράξει, ενώ έχουν προπληρώσει προμηθευτές και λοιπά έξοδα για την προμήθεια υλικών.

Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εργοστασίων από τα οποία προμηθεύτηκαν την πρώτη ύλη των κουφωμάτων που εγκατέστησαν ήδη σε κατοικίες ιδιωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι τεχνικές εταιρείες, ενεργειακοί επιθεωρητές, αλουμινοκατασκευαστές, τεντοποιοί, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, μονωτές, γυψαδόροι και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εξαρτούν εν πολλοίς την οικονομική τους επιβίωση από δουλειές που ανέλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος, ευελπιστώντας να πάρουν ανάσα.

Σε σημαντική μερίδα επαγγελματιών επικρατεί προβληματισμός. Από τη μία οι τιμές των υλικών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, εξαιτίας των εκτεταμένων ανατιμήσεων και από την άλλη περιμένουν μήνες ολόκληρους, για να πληρωθούν.

Επαγγελματίες που επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να διαμαρτυρηθούν ανέφεραν ότι δεν έχουν κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Επισήμαναν ότι από το αρμόδιο υπουργείο σε επικοινωνία ενημερώθηκαν ότι υπάρχει πληθώρα φακέλων που πρέπει να περάσουν από «κόσκινο», πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές.

«Προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν επιλύουν μόνο προβλήματα, αλλά τροφοδοτούν οικονομικά και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς από πλευράς κατασκευής έργων τα οποία βοηθούν και τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ως επαγγελματίες μήνες ολόκληρους να πληρωθούμε. Εχουμε καταβάλει ΦΠΑ για τα είδη που αγοράσαμε και προμηθεύσαμε στους πελάτες- δικαιούχους του προγράμματος. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες», επισήμανε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Βολιώτης θιγόμενος επαγγελματίας.

«Οι κλάδοι της οικοδομής και των δομικών έργων είναι από εκείνους που κατ’ εξοχήν δοκιμάζονται, καθώς μεγάλος αριθμός αυτών των επιχειρήσεων ήδη έχει βάλει λουκέτο, λόγω της χειμαζόμενης οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εναπομείνασες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν χρειαζόμαστε άλλα λουκέτα», κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου