ΤΟΠΙΚΑ

Πνευματικά δικαιώματα διεκδικούν οι δημοσιογράφοι

πνευματικά-δικαιώματα-διεκδικούν-οι-859877

Μετά από πολύμηνες διεργασίες, δημοσιεύθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. το καταστατικό του «Ξενοφώντα», του Οργανισμού για τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημοσιογράφων. Η ίδρυση του Οργανισμού είναι μια με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΘΣτΕΕ η ιστορική απόφαση για τη σύστασή του, δικαιώνει την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της περιφέρειας, καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές Ενώσεις Δημοσιογράφων σπεύδουν να οργανωθούν προς την ίδια κατεύθυνση, ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται στο πεδίο της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά.

Η σταδιακή ενσωμάτωση από τις χώρες της ΕΕ της οδηγίας για το νέο συγγενικό δικαίωμα των εκδοτών, η οποία προβλέπει δίκαιο μερίδιο για τους δημοσιογράφους, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που θα ακολουθήσουν, θα βρουν τους Έλληνες δημοσιογράφους έτοιμους να διεκδικήσουν και να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη που παράγει για τους ψηφιακούς κολοσσούς η εκθετική αναπαραγωγή της εργασίας τους στο διαδίκτυο.

Ο «Ξενοφών» θα αποτελεί ισχυρή βάση συσπείρωσης και διεκδικήσεων, όπως τονίζει η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, από κάθε πηγή που χρησιμοποιεί και παράγει πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων. Από τους μικρότερους χρήστες μέχρι και τις μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου Google, Facebook, YouTube κλπ. Οργανωμένα, με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, θα εξασφαλίζει και δίκαιο ποσοστό από τα συγγενικά δικαιώματα που θα εισπράττουν από τις πλατφόρμες οι εκδότες έντυπου, ηλεκτρονικού και ψηφιακού Τύπου και θα το διανέμει με διαφάνεια και συλλογικές, δημοκρατικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πνευματικό δικαίωμα των δημοσιογράφων/δημιουργών έργων του λόγου είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, την ισχύουσα νομοθεσία (ν.2121/1993), τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις καθώς και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρχίσουν να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στον «Ξενοφώντα» από τις 5 Σεπτεμβρίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο αρμόδιο γραφείο, στην ΕΣΗΕΑ, στο τηλέφωνο 210-3675408. Ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμη και η ιστοσελίδα του Οργανισμού xenophonrights.gr, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με αναλυτική ενημέρωση για όλα όσα αφορούν στον «Ξενοφώντα», τις διαδικασίες εγγραφής και ανάθεσης καθώς και όλα τα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Στην ιδρυτική γενική συνέλευση που έγινε ορίστηκε τριμελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τη Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, τον Θανάση Αλατά, γ.γ. της ΕΣΠΗΤ και τον Δημήτρη Χορταργιά, τέως πρόεδρο της ΕΣΗΕΣΘτΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου