ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισε τη μάχη με τα ναρκωτικά ~ Ικανοποίηση στον ΟΚΑΝΑ Βόλου

κέρδισε-τη-μάχη-με-τα-ναρκωτικά-ικανοπ-856683

40χρονος Βολιώτης πήρε τη ζωή του πίσω – Πώς ξύπνησε από τον εφιάλτη

Εδωσε σκληρή μάχη για να βγει από τον βούρκο των ναρκωτικών. Πάλεψε με θεούς και δαίμονες. Αλλαζε τόπους κατοικίας επί χρόνια για να αποφεύγει συναναστροφές με τον εφιάλτη, αλλά ξαναεπέστρεφε στη χρήση. Τελικά το πήρε απόφαση και απευθύνθηκε στη Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Βολιώτης ηλικίας 40 ετών νίκησε στον πόλεμο για την απεξάρτηση. Εχει επτά χρόνια καθαρός από ουσίες και συνολικά 12 από τη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα.

Κατάφερε, όμως, να πάρει πίσω τη ζωή του, παρά τα νεανικά του χρόνια που κάηκαν στην κόλαση. Απέκτησε δικό του σπιτικό, σταθερή εργασία με καλές αμοιβές, μία υπέροχη σύζυγο και ένα παιδί που το έχει ιδιαίτερα περιποιημένο και φροντισμένο. Αφησε πίσω του για πάντα τον θάνατο.

Δεν γνώριζε πού έμπλεκε

Νεαρό παλικάρι 16 ετών ήταν, όταν ξεκίνησε τη χρήση κάνναβης. Δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε. Συνέχισε με χάπια, κοκαΐνη, ηρωίνη. Δέκα ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρούταν. Κατέληγε στα αστυνομικά τμήματα για κλοπές. Εργαζόταν μόνο κατά περιόδους και αυτό για να εξασφαλίσει τη δόση του. Είχε καταστρέψει τις σχέσεις με την οικογένειά του. Ηταν εξαντλημένος σωματικά και ψυχικά.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει σπαταλήσει πάρα πολλά χρήματα στις ουσίες.

Το 2010 αποφάσισε να μπει στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Μόνος του κανείς είναι πραγματικά δύσκολο να παλέψει. Σήμερα πια είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από τη ζωή του, ενώ συνεχίζει τις επαφές του με τη Μονάδα Υποκατάστασης.

Από κοινού με τη Μονάδα γίνονται θαύματα

Η κοινωνιολόγος–κοινωνική ψυχολόγος Ελένη Κοκονά λέει ότι «παρακολουθώντας το πρόγραμμα και με τις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που κάναμε πέραν της χορήγησης υποκατάστασης, τη ψυχοθεραπευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη που του παρείχαμε, σταμάτησε τις υποτροπές και σήμερα η ζωή του βρίσκεται σε πλήρη κανονικότητα με πολύ μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα».

«Εμείς προσφέρουμε άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα απεξάρτησης, συγκράτηση στη θεραπεία, συνεχή επαναξιολόγηση του εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου», σημειώνει.

Αντιμετώπισε τις προκλήσεις

Ο 40χρονος έκανε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του για να επιτύχει διακοπή της χρήσης ουσιών, οι οποίες αποτελούσαν προαπαιτούμενο.

«Στη συνέχεια πέτυχε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις προκλήσεις ενός ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος. Διέκοψε τη χρήση, μείωσε στο ελάχιστο το υποκατάστατο, έκανε μία σχέση, η οποία τον οδήγησε σε γάμο. Μόνος του με προσωπική εργασία κατάφερε να αποκτήσει το σπίτι του, να το αγοράσει και να το ανακαινίσει.

Το υποκατάστατο στην ελάχιστη δόση που του παρέχεται του προσφέρει πρόληψη υποτροπής, αλλά η ουσιαστική αλλαγή έχει γίνει μέσα του», τονίζει η κοινωνική ψυχολόγος.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά περιστατικά της Μονάδας Υποκατάστασης, που είναι μακροχρόνιας παραμονής στο πρόγραμμα και συντήρησης. Η κ. Κοκονά λέει πως «αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητα κακό κάποιος να είναι μακροχρόνια στη θεραπεία, εφόσον συμβάλλει στη διατήρηση της αποχής από τη χρήση και στην υλοποίηση των στόχων του κάθε θεραπευόμενου για τη ζωή του».

Η χαρά της νίκης

Ο 40χρονος είναι χαρούμενος που τα κατάφερε και θέλει να διακόψει και το υποκατάστατο, τη βουπρενορφίνη. Αν τον δει κανείς ανάμεσα σε κόσμο δεν μπορεί να φαντασθεί τον εφιάλτη που πέρασε και αυτή είναι η προσφορά του ΟΚΑΝΑ, όπως σημειώνει η κοινωνική ψυχολόγος, ότι βοηθάει τους ανθρώπους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η ουσιοεξάρτηση, όπως εξηγεί, είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος, καθώς είναι πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει χάσει την πιο παραγωγική φάση της ζωής του στα ναρκωτικά, να γυρίσει πίσω.

Η συνειδητοποίηση του προβλήματος

Ο 40χρονος είχε φθάσει σε οριακό βαθμό. Είχε δημιουργήσει τη σχέση του με τη σύζυγο και θα την έχανε, ενώ θα τον έδιωχναν από το σπίτι, όταν αποφάσισε πως δεν ήθελε άλλο αυτήν την κατάσταση. «Είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, ο οποίος μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Το συνειδητοποίησε αυτό από τις ίδιες τις δυνατότητές του», τονίζει η κ. Κοκονά. Ετσι ξεκίνησε τον πολύχρονο αγώνα μόνος του και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κατώφλι του ΟΚΑΝΑ.

Πάνω από 881 περιστατικά διαχειρίστηκε η Μονάδα

Από την ίδρυση της Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο μέχρι και σήμερα το επιστημονικό προσωπικό έχει δεχτεί 881 αιτήματα για θεραπεία από χρήστες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο Γιολάντα Στέπιεν-Τοπαλίδη λέει ότι «στα χρόνια της πανδημίας μείναμε ανοιχτά και παρείχαμε κανονικά τις υπηρεσίες και για τους παλιούς ασθενείς και τους νέους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2021 το σύνολο νέων εισαγωγών ήταν 34, το 2022 έως σήμερα 23, ενώ η ενεργή δύναμη του προγράμματος αυτή τη στιγμή, δηλαδή, θεραπευόμενοι που παρακολουθούν τα διάφορα στάδια του προγράμματος, είναι 208 ατόμων, από τους οποίους οι 34 είναι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, στην υποστηρικτική φροντίδα συμμετέχουν 49 άτομα, τα οποία επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα τη Μονάδα και παίρνουν το υποκατάστατο για να μπορούν να εργάζονται ή να ακολουθούν τις υποχρεώσεις τους.

Στην ιατρική συντήρηση συμμετέχουν 70 άτομα, που έχουν προχωρήσει το πρόγραμμα και επισκέπτονται τη Μονάδα μία φορά τον μήνα ή μία φορά στις δεκαπέντε μέρες.

Παράλληλα ο ΟΚΑΝΑ υλοποιεί στον Βόλο πρόγραμμα για την πρόληψη της υποτροπής και τρία άτομα βρίσκονται στη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης με κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε προετοιμασία για είσοδο στην κοινωνική επανένταξη βρίσκονται έξι άτομα, τα οποία επισκέπτονται δύο φορές τον μήνα τη Μονάδα, περνούν από έλεγχο ούρων.

Ακόμη, ο ΟΚΑΝΑ ετοιμάζεται να υλοποιήσει στον Βόλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C στους θεραπευόμενους.

Επισημαίνεται πως το ποσοστό των θεραπευόμενων που είναι θετικοί στην ηπατίτιδα C φθάνει στο 70%. Η κ. Στέπιεν-Τοπαλίδη λέει «έως σήμερα έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη θεραπεία των ασθενών».

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει αναμονή για ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου