ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι καταγγελιών «βυθίζει» τη δομή

τσουνάμι-καταγγελιών-βυθίζει-τη-δο-855976

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και μαζί το κουτί της Πανδώρας με τη δομή της «Κιβωτού» του Βόλου να συγκλονίζεται συθέμελα, μετά το τσουνάμι καταγγελιών που την έχουν θέσει στο μικροσκόπιο των αρχών. Η δομή στο Διμήνι βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Εισαγγελία Βόλου διέταξε νέα προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είτε μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, είτε καταγγελιών, που γίνονται στις αστυνομικές αρχές άλλων περιοχών, όπου δραστηριοποιείται η δομή και αφορούν σε φιλοξενούμενους, που για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διέμεναν στο Διμήνι.

Στον Βόλο οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν σε λεκτικές, σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών, αλλά και μια καταγγελία που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Αθηνών από μάρτυρες, για μία περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Επίσης, θα εξεταστεί η καταγγελία μητέρας παιδιού ότι έφταναν για να τιμωρήσουν κάποια παιδιά να τα κλειδώνουν σε ένα κλουβί χωρίς φαγητό και νερό όλη την ημέρα. Πρόκειται για το περιβόητο πράσινο κλουβί με κάγκελα, στο οποίο παλαιότερα φιλοξενούνταν μέσα πουλιά και ζώα. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, αυτός ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως «τιμωρία» για παιδιά που έκαναν αταξίες.

Στο πλαίσιο της νέας προκαταρκτικής, που θα ανατεθεί στην Ασφάλεια Βόλου, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από μάρτυρες, ενώ κάθε στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί θα διερευνηθεί, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης που έχει αφήσει άφωνο το πανελλήνιο. Επίσης θα γίνουν φύλλο και φτερό όλοι οι φάκελοι των παιδιών που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο Διμήνι.

Κατέθεσε 20χρονος, που καταγγέλλει κακοποίηση στον Βόλο

Μια ακόμα καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου» έφτασε στα χέρια των αστυνομικών, που ερευνούν την υπόθεση.

Ενας πρώην φιλοξενούμενος της δομής της ΜΚΟ στον Βόλο κατέθεσε στους αστυνομικούς για τα περιστατικά κακοποίησης που βίωσε εκεί, επιβεβαιώνοντας και τις υπόλοιπες καταγγελίες. Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega, ο 20χρονος πλέον άνδρας εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός υποστήριξε ότι έχει κακοποιηθεί.

Κακοποίηση κατήγγειλαν 8χρονος και η μητέρα του

Συγκλονίζει, την ίδια ώρα, η αποκλειστική μαρτυρία στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ANT1 ενός 8χρονου αγοριού, που πέρασε από τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Διμήνι.

Η μητέρα του ήταν εκείνη που επέμενε να ακουστεί η φωνή του παιδιού της. Το παιδί ανέφερε ότι το κλείδωναν στο περιβόητο κλουβί, όταν έκανε αταξίες και πως το «ξεχνούσαν» στην απομόνωση για ώρες. Είπε επίσης πως του έδιναν να φάει χαλασμένο φαγητό, ότι το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του και ότι έχει υποστεί και σωματική βία από ανθρώπους της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Μια φορά με είχανε βάλει, ήταν βράδυ. Εκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί». Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο που ήταν για τα παπαγαλάκια», είπε ο 8χρονος.

Ακόμη, ο 8χρονος είπε ότι όταν η μαμά του έπαιρνε τηλέφωνο για να μιλήσει μαζί του της το έκλειναν. «Έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά και της το κλείνανε. Κατάφερα να της πω τι μου κάνανε μετά από μία εβδομάδα», αποκάλυψε.

Η μητέρα του έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος της «Κιβωτού» από τον περασμένο Απρίλιο στην Εισαγγελία Αθηνών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου