ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά στον γυναικοκτόνο της Σωτηρίτσας

ισόβια-κάθειρξη-χωρίς-ελαφρυντικά-στ-855974

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου στον 55χρονο, που τον Αύγουστο του 2021 δολοφόνησε εν ψυχρώ τη 43χρονη σύζυγό του, μέσα στην ταβέρνα του αδερφού της, στη Σωτηρίτσα Αγιάς Λάρισας και μάλιστα τράβηξε βίντεο την ώρα που τη σκότωνε.

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο 55χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό (προτέρου έντιμου βίου, ειλικρινούς μεταμέλειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος).

Η απόφαση ισόβιας κάθειρξης ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησε ένας δικαστής. Αναφορικά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας δικαστής) το αίτημα για μετατροπή της σε ανθρωποκτονία εν βρασμό ψυχικής ορμής, όπως και τον μειωμένο καταλογισμό του δράστη.

Ο δράστης άκουσε την ποινή του ατάραχος, ενώ μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν συγγενείς και τα παιδιά της αδικοχαμένης γυναίκας, που έπεσε νεκρή από τα χέρια του συζύγου της.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο δράστης ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει τη σύζυγό του, την οποία πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής 7 με 8 φορές.

Η Χριστίνα Φασούλα κατέρριψε τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι οδηγήθηκε στη δολοφονία εξαιτίας της εύθραυστης ψυχικής του υγείας, υπογραμμίζοντας πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο.

«Τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με πλήρη συνείδηση, ενώ δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί ότι υπήρξε εξωσυζυγική σχέση. Αντίθετα ήταν μεγάλη η ανάγκη της γυναίκας να διαλύσει αυτόν τον γάμο και είχε κάθε δικαίωμα να το πράξει, αφού ο δράστης για χρόνια ολόκληρα ήταν κτητικός, βίαιος, απότομος και νόμιζε ότι η σύζυγός του ήταν κτήμα του». Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο βίαιο και οξύθυμο και ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Επέμεινε στα περί εξωσυζυγικής σχέσης

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του επέμεινε μέχρι τέλους ότι η σύζυγός του είχε εξωσυζυγική σχέση και πως επί χρόνια ήταν απόμακρη και αυτό τον είχε διαλύσει ψυχολογικά. Ισχυρίστηκε ότι το φονικό έγινε επειδή βρισκόταν σε ψυχολογική αστάθεια και πως το μόνο που ήθελε ήταν να πάει στη Σωτηρίτσα να τη δει.

«Ήταν πονηρή και ό,τι ήθελε να κάνει, το έλεγε μέσω των παιδιών. Δεν προσέφερε στο σπίτι. Την ημέρα του εγκλήματος την άκουσα να μαλώνει με την μάνα της για την εξωσυζυγική σχέση της. Τη ρώτησα «τι είναι αυτά που ακούω, δεν ντρέπεσαι» και μου είπε «άι γα…ου και εσύ και τα παιδιά». Πήγα και πήρα το όπλο από το αυτοκίνητο και ξεκίνησα να ηχογραφώ όσα έγιναν. Με θύμωνε ο εγωισμός και ο παραλογισμός της. Εγώ δεν της χάλαγα χατίρι», είπε, όμως στην ακροαματική διαδικασία οι ισχυρισμοί του, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων είχαν καταπέσει εξαρχής. Εάν ήμουν καλά, δεν θα την σκότωνα και δεν θα έκανα κακό στην οικογένειά μου», πρόσθεσε.
«Θέλω να γίνω καλά, να θεραπευτώ για να προσφέρω στα παιδιά μου και να με συγχωρέσει ο Θεός», ολοκλήρωσε την απολογία του ο κατηγορούμενος, ζητώντας επίσης συγνώμη από τα παιδιά και τους συγγενείς της αδικοχαμένης 43χρονης.

Τι είπαν οι ψυχίατροι

Η ακροαματική διαδικασία χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις των ψυχιάτρων που συνέταξαν τις πραγματογνωμοσύνες για την ψυχική υγεία του 55χρονου.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο Νικόλαος Νικολακάκης και Καλλιόπη Φάκκα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν ο κατηγορούμενος πάσχει από διαγνωσμένη ψυχωτική διαταραχή ζηλοτυπικού περιεχομένου, που επιφέρει μειωμένο έλεγχο των παρορμήσεων.

Όπως επισήμανε η κ. Φάκκα ουσιαστικά αυτό που επεδίωκε – και το οποίο είναι χαρακτηριστικό της πάθησής του – ήταν, εκφοβίζοντάς τη, με τον όπλο, να αποσπάσει την ομολογία της γυναίκας του ότι τον απατά για αυτό και τράβηξε σε βίντεο το έγκλημα.

Το γεγονός ότι αυτή αρνήθηκε να ομολογήσει κάτι που δεν είχε κάνει, τον οδήγησε τελικά να χάσει τον έλεγχο και να πατήσει τη σκανδάλη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου