ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Λούλης: «Σκάνδαλο παραλογισμού» το ένα εκατ. ευρώ για την «Κιβωτό»

κ-λούλης-σκάνδαλο-παραλογισμού-το-έ-855770

«Θα ήταν σοβαρό σκάνδαλο παραλογισμού αν χάριζα επτά εκατ. ευρώ για να αποκομίσω στο τέλος λίγες… χιλιάδες ευρώ», απαντά ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης σε δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δωρεά του, αξίας εκατομμυρίων ευρώ προς την «Κιβωτό του Κόσμου». Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο γνωστός επιχειρηματίας αποκόμισε ποσό ενός εκατ. ευρώ από την πώληση της πολυτελούς βίλας του, ο ίδιος όμως ξεκαθαρίζει τι ακριβώς έγινε, με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με την δωρεά μας στην «Κιβωτό» θεωρώ πως είναι καλό να διασαφηνίσω τα εξής.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Όταν το 2016 αποφασίσαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας στο Διμήνι και είχαμε τυπώσει μάλιστα ένα έντυπο με λεπτομέρειες, ο πατήρ Αντώνιος, τον οποίο μέχρι τότε δεν γνώριζα, επικοινώνησε μαζί μου, ήμουν τότε στο εξωτερικό, και επισκέφτηκε αμέσως μετά το Διμήνι όπου ενθουσιάστηκε.

Τότε του είπα πως η τιμή που ζητούσα ήταν 3,5 εκατ. (13,5 στρέμματα γης, 2 χιλιάδες τετρ. μέτρα (κύρια και βοηθητικά κτίρια) μαζί με τον εξοπλισμό των εργαστηρίων δηλαδή ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, ζωοτροφόμυλος, αλευρόμυλος, παραγωγή ζυμαρικών, φούρνου κ.α.

Επειδή μου είπε πως είχε μόνο ένα εκατ.€ και βλέποντας πως είχε υπό την προστασία του ορφανά παιδιά, δέχτηκα να του κάνω μια γενναία έκπτωση 2,5 εκατ.€, που ουσιαστικά ήταν δωρεά, μαζί με μέρος του εξοπλισμού των εργαστηρίων.

Έτσι έγινε η πώληση του πρώτου μας σπιτιού στο Διμήνι αντί 1εκ.€ με απόλυτη διαφάνεια (συμβολαιογράφος – υποθηκοφυλακείο).

Στην συνέχεια πληροφορήθηκα από τον ίδιο πως τα παιδιά αυτά δεν ήταν απλώς ορφανά αλλά κακοποιημένα από τους γονείς τους.

Στο Διμήνι προγραμμάτιζαν τότε να φέρουν περί τα 40 αγόρια. Για να μην χωριστούν με τις αδερφές τους αποφασίσαμε να τους προσφέρουμε δωρεάν το μεγάλο σπίτι του Άνω Βόλου για τα κορίτσια, το οποίο ήταν μεγαλύτερο σε εμβαδόν, με 9,5 στρεμ. οικόπεδο. Εκεί θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 60 κορίτσια.

Τα δύο αυτά εμβληματικά ακίνητα είναι από τα μεγαλύτερα στην κεντρική Ελλάδα σε χαρακτηρίστηκα μάλιστα σημεία. Η ανακατασκευή τους από σπίτια μιας οικογένειας 4-5 ατόμων σε κτηριακές δομές 40-60 ατόμων ήταν ένα πολύ σοβαρό και κοστοβόρο έργο για την «Κιβωτό». Έπρεπε να γκρεμιστούν σχεδόν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι, να διαμορφωθούν μεγαλύτεροι χώροι για την διαβίωση των παιδιών , να γίνουν μαγειρεία μαζικής εστίασης, να αγοραστούν επαγγελματικά πλυντήρια , σιδερωτήρια, να κατασκευαστούν πολλά W.C, ντους , ομαδικοί νιπτήρες κ.τ.λ

Έγιναν νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και νέες αποχετεύσεις από την αρχή καθώς και η θέρμανση και η ψύξη των χώρων αυτών. Τα δύο σπίτια μόνον εξωτερικά έμειναν ίδια. Εσωτερικά όμως άλλαξαν όλα.

Στην συνέχεια εξοπλίστηκαν με νέα έπιπλα, κρεβάτια, ντουλάπια, γραφεία και Η/Υ για κάθε παιδί, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες, καναπέδες όργανα γυμναστικής και παιχνίδια για τον ελεύθερο χρόνο. Επίσης εξόπλισα την εκκλησία με τέμπλο, εικόνες, αναλόγια, ψηφιδωτά κ.τ.λ καθώς και το μουσείο με βιτρίνες και εκθετήρια. Επίσης παρέδωσα όλον τον εξοπλισμό των μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων.

Επειδή για την «Κιβωτό» όλα αυτά τα έργα έπρεπε να πληρωθούν με ένα πολύ μεγάλο τίμημα, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, παρότι δεν είχα καμία υποχρέωση, ανέλαβα όχι μόνο να συντονίσω αλλά και να καλύψω τα έξοδα για όλα αυτά .

Έτσι ουσιαστικά με δική μου πρωτοβουλία τους επέστρεψα το ποσό του 1 εκατ.€ που μου είχαν δώσει. Όλα αυτά που προανέφερα κόστισαν περισσότερο από το 1 εκατ.€ που είχα λάβει. Όλα αυτά όμως δεν έγιναν με ένα μαγικό ραβδί, και η κιβωτός δεν πλήρωσε τίποτε απολύτως για όλα τα έργα που προανέφερα.

Για όποιον γνωρίζει απλή αριθμητική της πρώτης δημοτικού είναι πολύ εύκολο να καταλάβει το μέγεθος αυτής της δωρεάς 6-7 εκατ. €.

Επανειλημμένως σε συνεντεύξεις μου, όταν φυσικά είχα ερωτηθεί, είχα εξηγήσει πως δηλαδή οι ανακατασκευές είχαν πληρωθεί από τα χρήματα που μου είχε καταβάλει η «Κιβωτός».

Εάν κάποιος νομίζει πως … καρπώθηκα ένα ποσό από το 1 εκατ. € σημαίνει πως έχει σοβαρό έλλειμμα λογικής πιστεύοντας πως χάρισα 6-7 εκατ. € για να κερδίσω στο τέλος … κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ!

Αυτό θα ήταν τότε ένα σοβαρό σκάνδαλο παραλογισμού.

Διερωτώμαι όμως ποιο είναι το παράπτωμα ή το … σκάνδαλο;

Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων θορύβων ώστε να κλονιστούν οι προθέσεις ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, δεν με αγγίζει. Με αφήνει ψυχρά αδιάφορο γιατί γνωρίζω τις ενέργειες μοχθηρών και φθονερών ατόμων. Αυτούς η κοινωνία τους έχει αξιολογήσει και βρίσκονται εκεί όπου πρέπει.

Διερωτώμαι όμως γιατί κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να μας υπενθυμίζουν κάθε τόσο την ανεπάρκεια τους με ανυπόστατες αερολογίες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου