ΤΟΠΙΚΑ

Κ.Παπανάτσιου : Με τη Νέα Δημοκρατία όπου ακούς στήριξη, δεν είναι για τους πολλούς

κ-παπανάτσιου-με-τη-νέα-δημοκρατία-όπο-855706

Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτηση της στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 λέγοντας πως κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μίας Κυβερνητικής επιτυχίας που όμως δεν οφείλεται στη Κυβέρνηση. «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται εκτός της ενισχυμένης εποπτείας, και έχει σημασία το πως φτάσαμε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει αναρωτώμενη, αν αυτά που λένε οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, τα πιστεύουν. Απευθυνόμενη στον κ. Υπουργό, ρώτησε ποια θέση είχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012-2015. Και συνέχισε αναρωτώμενη ποιου την υπογραφή έχει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών το 2011, ο ΕΝΦΙΑ το 2012, η μείωση των επιστροφών φόρων στους αγρότες του νόμου 4093, η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του 4110/13, η μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ ντίζελ στους αγρότες, η περικοπή Δώρου Πάσχα, Χριστουγέννων και Επιδ. Αδείας, η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάργηση δώρων στις κύριες/επικουρικές συντάξεις; Η Βουλεύτρια ανέφερε πως μιλάμε για αυξήσεις φόρων στα 36 δις εκείνη την περίοδο, οπότε είναι προκλητικό να μιλάει η Κυβέρνηση για το 2015-2019.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως ο Προϋπολογισμός κατατίθεται σε μία περίοδο που οι ανισότητες εντείνονται, το 28% των συμπολιτών μας βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ παράλληλα οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και τα εισοδήματα μειώνονται και σημείωσε πως επιχειρείται μία βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας, όπου οι μισθωτοί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν θα έχουν εισόδημα, αλλά χρέη. Η πρώην Υπουργός συμπλήρωσε πως ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπεται να κλείσει με πλεόνασμα στο 1,6 και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μειωμένες δημόσιες επενδύσεις, μείωση των δαπανών και απόσυρση των όποιων μέτρων στήριξης. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά αύξηση των εσόδων, ενώ οι πολυσυζητημένες αυξήσεις στους μισθούς παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να δούμε από που θα βρεθούν τα έσοδα και αυτά δεν είναι άλλα από τους φόρους, με αιχμή τον ΦΠΑ, που θα βρεθεί αυξημένος κατά 24% από το 2019.

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε πως το χρέος των πολιτών προς την φορολογική διοίκηση, έχει φτάσει πλέον τα 113 δις, το ποσό αυτό ήταν κατά 10 δις μικρότερο το 2015-19, όταν η Νέα Δημοκρατία το χρησιμοποιούσε για να στηρίξει το αφήγημα της υπερφορολόγησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών, ενώ σχετικά με τους πλειστηριασμούς, αναρωτήθηκε τι ισχύει τώρα και τι ίσχυε το 2019, καθώς ο κ.Αναπληρωτής Υπουργός αναφερόμενος στην αναγραφή του πλειστηριασμού της κατοικίας στα Πετράλωνα, σκοπίμως παρέλειψε την αναστολή του. Η Βουλεύτρια σημείωσε πως η Κυβέρνηση, δύο φορές μάλιστα απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για να συνεχίσει λέγοντας, «αν είστε τόσο πολύ με την κοινωνική δικαιοσύνη φέρτε τώρα αλλαγή του πτωχευτικού νόμου και πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας».

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα είναι οριακή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε αποδρομή με ένα κομματικό χρέος πάνω 300 εκ Ευρώ, με τα σκάνδαλα της τηλεκατάρτισης, των απευθείας αναθέσεων, της λίστας Πέτσα, του κ. Πάτση και των υποκλοπών να κρέμονται από πάνω της. Και συμπλήρωσε, «για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος, για τον πληθωρισμό, η διεθνής συγκυρία, για το ενεργειακό, ο πόλεμος. Το μήνυμα βέβαια είναι ένα, κοινωνία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου