ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία φοιτητών στην πρυτανεία για να αποφοιτήσει ο Λ. Κουρελάς

διαμαρτυρία-φοιτητών-στην-πρυτανεία-855592

Μέχρι την πόρτα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, έφθασε χθες η αγανάκτηση φοιτητών του ιδρύματος για τον κανονισμό λειτουργίας της φοιτητικής εστίας, που στερεί επί δύο εξάμηνα το πτυχίο από Βολιώτη φοιτητή, που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σπουδών του, αλλά δεν μπορεί να αποφοιτήσει, καθώς έχει χρέος… 150 ευρώ για δωμάτιο στη Λάρισα. Πρόκειται για τη γνωστή, στο πανελλήνιο πλέον, υπόθεση με τον Λαυρέντη Κουρελά από τη Ζαγορά, ο οποίος, μετά την ανάδειξη του θέματος από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, θα συμμετάσχει τελικώς στην αυριανή ορκωμοσία και θα πάρει επιτέλους το πτυχίο του.

Φοιτητές από τον Βόλο και τη Λάρισα πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι κινητοποίηση στην πρυτανεία για το ζήτημα της στέγασης. Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων ζήτησαν «να πάρει ο Λαυρέντης το πτυχίο του», αλλά και να καταργηθεί το άρθρο του εσωτερικού κανονισμού των εστιών της Λάρισας «που επιβάλλει χαράτσια σε φοιτητές δικαιούχους στέγασης και φθάνει να τους πετά στον δρόμο».

Ο Λαυρέντης Κουρελάς μολονότι έχει τελειώσει με επιτυχία τον κύκλο των σπουδών του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Λάρισα δεν μπορεί να αποφοιτήσει, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει το απαραίτητο έγγραφο από τη διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας ότι δεν έχει οφειλές. Χρέος 150 ευρώ στη φοιτητική εστία της Λάρισας, που έμενε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τον κρατά σε… ομηρία. Ο ίδιος χρειάζεται το πτυχίο του, όχι μόνο για να κλείσει τον κύκλο του στο Π.Θ., αλλά και για να το προσκομίσει στην εργασία του για να μπορέσει να προσληφθεί ως επαγγελματίας πλέον στην ειδικότητά του.

Ωστόσο, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν έως πρότινος στη λίστα όσων θα πάρουν τα πτυχία τους στην αυριανή τελετή ορκωμοσίας, στις τρεις το μεσημέρι, στο συνεδριακό του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα. Χρειάστηκε το θέμα να αναδειχθεί μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και να βρεθεί λύση για τον φοιτητή, ο οποίος αύριο θα πάρει τελικώς το πτυχίο του, όπως ενημερώθηκαν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από Βόλο και Λάρισα που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση.

Εκπρόσωποι των φοιτητών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μηχανολόγων μηχανικών, Γιάννη Σκαλοχωρίτη, συναντήθηκαν με τον αντιπρύτανη, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους. «Σήμερα το πρόβλημα με το χαράτσι μπορεί να αφορά στις εστίες της Λάρισας, άλλωστε στον Βόλο υπάρχουν μόλις 40 δωμάτια, ωστόσο, αύριο, με την ολοκλήρωση του έργου της Βαμβακουργίας, θα αφορά και στους φοιτητές του Βόλου. Θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο του εσωτερικού κανονισμού που προβλέπει χαράτσι για φοιτητές – δικαιούχους στέγασης», τόνισε ο κ. Σκαλοχωρίτης.

Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό και κατέθεσαν το ψήφισμά τους στην πρυτανεία. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ενέργεια της φοιτητικής μέριμνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που για ακόμη μία φορά απειλούν φοιτητή πως δεν θα μπορέσει να πάρει το πτυχίο του με την αιτιολογία ότι χρωστάει χρήματα στο πανεπιστήμιο. Είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια περίοδο που ο μισθός τελειώνει πριν καν φτάσουμε στα μέσα του μήνα, που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη, να ζητάνε υπέρογκα ποσά από φοιτητές με μηδενικό εισόδημα!

Επικαλούνται, μάλιστα, τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό των εστιών και πώς δήθεν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Έναν κανονισμό για τον οποίο οι εστιακοί φοιτητές έχουμε κάνει επανειλημμένα κινητοποιήσεις τόσο στη φοιτητική μέριμνα και στην εφορεία των εστιών, αλλά και στην διοίκηση του ιδρύματος διεκδικώντας την κατάργησή του. Είναι ο ίδιος κανονισμός που επικαλέστηκαν και στο εαρινό εξάμηνο όταν δεν έδιναν το πτυχίο σε τελειόφοιτη φοιτήτρια, αλλά και στην αρχή της χρονιάς που προσπάθησαν να διώξουν φοιτητές επειδή δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν το «χαράτσι» που μας επιβάλλουν κάθε χρόνο.

Οι απειλές τους όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά μας οργίζουν ακόμη περισσότερο. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα υποκύψουμε. Κανένας φοιτητής δεν θα αναγκαστεί να χάσει το πτυχίο του επειδή δεν έχει χρήματα! Όπως δεν δεχτήκαμε να πεταχτούν φοιτητές έξω από τα δωμάτια τους, έτσι και τώρα με τον αγώνα μας θα βάλουμε πάλι εμπόδιο στα σχέδιά τους».

Δώδεκα εξώδικα έλαβαν φοιτητές!

Στο περιθώριο της κινητοποίησης, ο κ. Σκαλοχωρίτης έκανε γνωστό ότι η εφορεία των φοιτητικών εστιών, έχει στείλει τον τελευταίο μήνα 12(!) εξώδικα σε φοιτητές, καλώντας τους «να αδειάσουν τα δωμάτια είτε λόγω οικονομικών οφειλών, είτε επειδή δεν έχουν περάσει σε μαθήματα».

Μάλιστα διέθεσε και αντίγραφο της… ειδοποίησης που παρέλαβαν φοιτητές και στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των φοιτητικών εστιών αρθ. 5 παρ. 11, δεν είστε δικαιούχος του σωματίου (267). Παρακαλείσθε όπως αποσύρετε τα προσωπικά σας αντικείμενα έως τις 14/10/2022 και να παραδώσετε το κλειδί στο Αυτοτελές Τμήμα Σίτισης και Στέγασης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου